Rusia se alătură Chinei și dă o lovitură Japoniei

Rusia se alătură Chinei și dă o lovitură Japoniei Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Rusia, la fel ca aliatul său China, a suspendat luni toate importurile de fructe de mare japoneze, ca răspuns la evacuarea apelor reziduale de la centrala nucleară de la Fukushima.

Japonia a criticat aspru Rusia, după invazia din Ucraina, în timp ce relațiile dintre Tokyo și Beijing s-au deteriorat pe măsură ce legăturile Beijingului cu Moscova s-au întărit.

Ca o „măsură de precauție”, Rosselkhoznadzor, organismul de reglementare al Rusiei pentru produsele agricole, a declarat că „se alătură măsurilor restrictive provizorii ale Chinei privind importul de pește și produse din fructe de mare din Japonia începând cu 16 octombrie 2023”.

Restricțiile vor fi în vigoare „până când vor fi furnizate informațiile exhaustive necesare pentru a confirma siguranța produselor din fructe de mare...”, potrivit declarației. Guvernul japonez, care a criticat interdicția Chinei ca fiind politică și neștiințifică, nu a răspuns încă la demersul Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia, o lovitură către Japonia

În urma unui cutremur masiv și a unui tsunami care au ucis aproximativ 18.000 de persoane, trei reactoare de la instalația nucleară Fukushima-Daiichi din nord-estul Japoniei s-au topit în 2011. După doisprezece ani, Japonia a început în luna august să deverseze în Oceanul Pacific apa contaminată tratată de la centrala afectată.

Ca represalii pentru această deversare „egoistă” și „iresponsabilă”, China a interzis toate importurile de fructe de mare japoneze, acuzând Japonia că tratează marea ca pe o „canalizare”. Agenția Internațională pentru Energie Atomică este de acord cu Japonia că operațiunea este sigură.

Săptămâna aceasta, o echipă a organismului de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, din care face parte și un om de știință chinez, urmează să colecteze probe de apă și pești din apropierea sitului. Beijingul susține că Tokyo nu a demonstrat autenticitatea și acuratețea datelor privind apele reziduale nucleare și nici că apa evacuată în ocean este sigură pentru mediul marin sau pentru sănătatea umană.

Înainte de interdicție, China era cea mai mare piață de pește a Japoniei, reprezentând exporturi de peste 500 de milioane de dolari în 2022. Guvernul japonez a promis mai mult ajutor pentru industria pescuitului, încercând în același timp să crească exporturile către Europa și alte țări.

Piață mare de desfacere

Rusia a reprezentat aproximativ 260 de milioane de yeni (1,7 milioane de dolari) în exporturile de produse marine către Japonia în 2022. Mai multe fructe de mare - 155 de miliarde de yeni - au fost expediate din Rusia în Japonia.

Cu toate acestea, suspendarea este simbolică, deoarece China și Rusia se apropie tot mai mult în urma războiului din Ucraina. Statele Unite, aliatul apropiat al Japoniei, a susținut public Tokyo, ambasadorul american în Japonia mâncând pește din zona Fukushima.

În urma invaziei din Ucraina, Japonia a interzis importurile de cherestea și vodcă rusească, dar produsele marine au fost exceptate. În total, Tokyo plănuiește să evacueze apă într-o cantitate de aproximativ 540 de bazine olimpice de înot - aproximativ 1,3 milioane de metri cubi – de la Fukushima pe parcursul a mai multor decenii.

Cu excepția tritiului, apa a fost tratată și diluată cu apă de mare pentru a elimina substanțele radioactive. Potrivit Japoniei, nivelurile de tritiu sunt sigure și mai mici decât cele eliberate de centralele nucleare aflate în funcționare normală, inclusiv cele din China.

Eliberarea apei este menită să elibereze calea pentru îndepărtarea combustibilului radioactiv extrem de periculos și a molozului din reactoarele distruse.

sursa: insiderpaper.com