„În acest context, reafirmăm angajamentul față de moratoriul anunțat anterior de către Federația Rusă privind desfășurarea de rachete terestre cu rază medie și scurtă de acțiune, atâta timp cât în ​​armata americană nu apar arme similare în regiunile respective”.

„Bunăvoința” Rusiei

Putin a evocat „noi pași” pe care Moscova este dispusă să-i facă în cadrul unor negocieri pentru a reduce riscurile create prin dispariția tratatului INF și a insistat ca țările member ale NATO să adopte un moratoriu similar”.

În declarația sa, președintele rus a menționat „un gest de bunăvoință” din partea Rusiei care este dispusă să nu desfășoare noile rachete de croazieră 9M729 Novator în partea europeană a ţării.

În argumentele pentru retragerea din tratatul INF, Statele Unite au declarat că racheta Novator încalcă acest tratat pentru că au o rază de acțiune de peste 500 de kilometric, scrie Agerpres.

Putin a insistat că acest tip de rachete nu încalcă angajamentele asumate de Moscova. Țările NATO, a spus liderul de la Kremlin, trebuie să se angajeze că nu vor desfășura în Europa rachete și arme interzise anterior de tratatul INF.

INF interzice o clasă întreagă de rachete nucleare și convenționale terestre care au o rază de acțiune între 500 și 5500 de kilometric. Potrivit occidentalilor, racheta 9M729, capabilă să transporte focos nuclear, are o rază de acţiune mai mare de 500 km.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE