Rusia își suspendă participarea la OSCE, în semn de protest față de decizia României

Rusia își suspendă participarea la OSCE, în semn de protest față de decizia României OSCE. Sursa foto: Arhiva EvZ

Duma de Stat a Rusiei a adoptat miercuri o declarație prin care anunță suspendarea participării delegației Adunării Federale a Rusiei la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE).

Decizia a fost luată în urma interdicției impuse de România, care a împiedicat delegațiile din Rusia și Belarus să participe la sesiunea anuală a organizației desfășurată la București între 29 iunie și 3 iulie.

Tensiuni crescânde între Rusia și România după interzicerea participării la OSCE

Mai mult, documentul adoptat de Duma de Stat urmează să fie trimis către diverse organizații internaționale, printre care Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) și Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Într-o etapă anterioară, aceeași declarație a fost adoptată și de către Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus.

Ne puteți urmări și pe Google News

În contextul deciziei României, Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a afirmat că refuzul acordării vizelor delegației ruse este legat de „teamă de adevăr”.

În același timp, președinta Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a instruit Comisia pentru afaceri externe să pregătească un proiect de decizie pentru sesiunea plenară a parlamentului rus din 3 iulie, referitor la suspendarea participării delegației ruse la Adunarea Parlamentară a OSCE.

Rusia

Steag Rusia. Sursa foto: Carsten Medom Madsen | Dreamstime.com

Aceasta a clarificat că, în paralel cu decizia de a suspenda participarea la sesiunile Adunării, se va lua și o decizie de suspendare a plăților efectuate de Federația Rusă către Adunarea Parlamentară a OSCE.

Rusia acuză Organizația de ignorare a drepturilor minorităților și a libertății presei

Documentul adoptat de Rusia subliniază că practicile discriminatorii părtinitoare, aplicarea unor standarde duble și manifestările puternice de rusofobie, împreună cu lipsa voinței de a purta discuții serioase, demonstrează o degradare extremă a AP OSCE în calitate de mecanism de cooperare interparlamentară.

Parlamentarii ruși atrag atenția că Adunarea Parlamentară a OSCE a ignorat de-a lungul anilor problemele referitoare la încălcarea drepturilor minorităților naționale în Ucraina și statele baltice, precum și la restricțiile privind libertatea de comunicare și educația în limba maternă.

Vladimir Putin

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

De asemenea, aceștia critică tratamentul abuziv și chiar uciderea jurnaliștilor care adoptă o poziție diferită față de cea susținută de Bruxelles și Washington.

Condițiile în care Moscova poate reveni în OSCE

Cu toate acestea, parlamentarii ruși afirmă că sunt dispuși să se întoarcă la lucrările Adunării OSCE, cu condiția ca abordările pe care le consideră rusofobe și discriminatorii în soluționarea problemelor urgente ale securității europene să fie revizuite.

De asemenea, ei exprimă încrederea că membrii „sensibili” din Adunare vor demonstra determinarea necesară pentru a soluționa criza politică și ideologică din cadrul OSCE, în beneficiul păcii și stabilității pe continent, potrivit News.ro.

Revista presei