Tensiuni în creștere la granița dintre Ucraina și Belarus. Lukașenko a trimis sisteme antiaeriene

Tensiuni în creștere la granița dintre Ucraina și Belarus. Lukașenko a trimis sisteme antiaeriene Sursă: Bumbleedee | Dreamstime.com

Ucraina și Belarus își consolidează prezența militară la granița comună, intensificând astfel tensiunile din regiune. Armata din Belarus a anunțat sâmbătă desfășurarea unor sisteme antiaeriene suplimentare la granița cu Ucraina, după ce anterior a sporit efectivele forțelor terestre în zonă.

Acuzații de spionaj la granița comună

Belarus a acuzat Ucraina de pregătirea unor acte de spionaj și sabotaj, acuzații negate de Kiev. Ucraina a răspuns că armata sa își consolidează liniile defensive la frontiera belarusă, pe unde trupele ruse au pătruns din direcția nordică în invazia lansată în februarie 2022, relatează agențiile Reuters și DPA.

Potrivit autorităților de la Minsk, mai devreme în această săptămână a fost doborâtă o dronă de recunoaștere de tip cvadricopter care trecuse granița dinspre Ucraina "pentru a colecta informații despre infrastructura graniței belaruse."

De asemenea, autoritățile belaruse anunță că ar fi fost descoperită o ascunzătoare de arme în proximitatea frontierei, iar combatanți ruși care luptă de partea Ucrainei ar fi fost desfășurați în respectiva zonă. Sâmbătă, Ministerul Apărării din Belarus a susținut că deține informații conform cărora Ucraina deplasează trupe și echipamente de luptă în regiunea Jitomir, învecinată cu Belarus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucraina a respins acuzațiile belarușilor, insistând că activitățile raportate reprezintă doar măsuri de consolidare a liniilor defensive.

„Cei de la Minsk probabil sunt confuzi, stare pe care și-o provoacă singuri," a declarat un ofițer ucrainean din dispozitivul de supraveghere a frontierei de nord. Andrii Kovalenko, șeful centrului de "combatere a dezinformării" din cadrul Consiliului de Securitate Națională a Ucrainei, a subliniat că „adevărata amenințare vine dinspre Belarus, pentru că sunt destule trupe rusești staționate acolo."

O nouă ofensivă rusă prin Belarus este puțin probabilă

Deși trupe rusești sunt încă prezente pe teritoriul belarus, Kievul estimează că este puțin probabil ca Rusia să folosească din nou Belarusul drept platformă de lansare a unei ofensive, similar cu cea de la începutul invaziei din 24 februarie 2022.

Forțe militare ruse și belaruse la un exercițiu comun.

Sursa foto: Twitter

Atunci, sub pretextul unor exerciții militare, trupele ruse trimise în Belarus au atacat partea de nord a Ucrainei și au ajuns până la periferia Kievului. Totuși, în urma pierderilor suferite în lupte și a dificultăților logistice, trupele ruse s-au retras o lună mai târziu. Moscova a decis ulterior să-și concentreze campania militară pe fronturile din estul și sudul Ucrainei.

Revista presei