Mișcare de ultimă oră în Belarus. Aleksandr Lukașenko se retrage din acordul pentru limitarea armamentului

Mișcare de ultimă oră în Belarus. Aleksandr Lukașenko se retrage din acordul pentru limitarea armamentului Aleksandr Lukașenko.Sursa foto: Arhiva EVZ

Aleksandr Lukașenko, cel mai longeviv președinte de stat din Europa, a dat un decret prin care statul pe care îl conduce se autosuspendă din tratatul Forțelor Armate Convenționale din Europa (FCE) semnat în 1990.

Aleksandr Lukașenko retrage Belarus din acordul FCE

Decretul semnat de Aleksandr Lukașenko pe 24 mai a fost deja publicat pe site-ul informațiilor juridice, echivalentul Monitorului Oficial din România. Fostă membră a URSS, Belarus se învecinează cu cel mai mare stat din lume Rusia dar și cu Ucraina. Statul condus de Aleksandr Lukașenko încă din 1994 nu este parte activă în războiul din Ucraina.

În schimb, a permis trupelor armate ruse să invadeze statul ucrainean de pe teritoriul belarus. Nu mai este un secret pentru nimeni că liderul de la Minsk este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Aflat la putere de aproape trei decenii, Lukașenko este susținut financiar, diplomatic și militar de Kremlin.

Belarus se pregătește de război

Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko. Sursa foto: Arhiva EvZ

Rusia condamnă acordul FCE

Tratatul Forțelor Armate Convenționale din Europa (FCE) reprezintă un acord internațional care limitează efectivele și echipamentele militare pe teritoriul continentul european. Totodată, FCE prevede schimbul de informații și inspecții reciproce.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inițial, Kremlinul a contestat semnarea acordului de către Belarus, acord  pe care l-a catalogat în primă fază anacronic. Ulterior, Moscova a condamnat refuzul statelor Occidentale de a ratifica o nouă versiune a tratatului, adoptată de altfel  în 1999 la Istanbul.

Aleksandr Lukasenko, Belarus

Aleksandr Lukașenko. Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Aleksandr Lukașenko conduce Belarusul de aproape trei decenii

Principalul aliat al liderului Aleksandr Lukașenko, Rusia acuză statele dezvoltate ale Uniunii Europene de faptul că au condiționat ratificarea acordului FCE revizuit în 1999, în sensul că au cerut retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria, parte a statului vecin Republica Moldova, dar și din alte regiuni din regiunea Mării Negre Extinsă, precum Osetia de Sud sau Abhazia. Rusia a ieșit din oficial din tratatul FCE în luna mai a anului trecut.