Rusia începe războiul peste Ocean. Brazilia s-a pus rău cu Putin din cauza vaccinului Sputnik

Rusia începe războiul peste Ocean. Brazilia s-a pus rău cu Putin din cauza vaccinului Sputnik

Agenția de reglementare sanitară din Brazilia a respins vaccinul rusesc Sputnik V pe motiv că îi lipsesc date pentru a se asigura de siguranţa şi eficacitatea acestuia. Producătorii au trecut la critici.

Dezvoltatorii vaccinului rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 au criticat marţi refuzul „politic” al agenţiei de reglementare braziliene de a autoriza importul acestui vaccin, anunţat luni, transmite AFP.

„Întârzierile ANVISA (agenţia de reglementare sanitară din Brazilia, n.red.) de a aproba Sputnik V sunt, din nefericire, de natură politică şi nu au nimic de-a face cu accesul la informaţii sau cu ştiinţa”, au transmis dezvoltatorii pe Twitter.

„Departamentul Sănătăţii al Statelor Unite, în raportul său anual pe 2020 de acum câteva luni, a declarat public că ataşatul sanitar al SUA a convins Brazilia să respingă vaccinul rusesc', afirmă aceştia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenţia sanitară braziliană s-a opus luni cererii mai multor state braziliene de a importa Sputnik V, considerând că îi lipsesc date pentru a se asigura de siguranţa şi eficacitatea acestuia.

Vaccinul nu este autorizat nici în UE și nici în SUA

Conducerea ANVISA a precizat că a urmat recomandarea experţilor săi care au constatat 'incertitudini' cu privire la vaccin, care la acest moment nu este autorizat de agenţiile sanitare din Uniunea Europeană (EMA) şi Statele Unite (FDA).

„Contactele vor continua. Dacă nu există suficiente date, ele vor fi furnizate. Nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la acest subiect”, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în briefingul de presă regulat.

Sputnik V este deja utilizat în mai multe ţări în plus faţă de Rusia, precum Mexic, Argentina sau Venezuela. Potrivit Institutului Gamaleia, care a creat vaccinul, el a fost deja autorizat de peste 60 de state.

Situaţia cauzată de epidemia de COVID-19 este dramatică în Brazilia, unde peste 14 milioane de oameni au fost infectaţi cu coronavirus, iar peste 391.000 dintre ei au decedat.

În încercarea de a-şi accelera campaniile de vaccinare, în jur de zece state din nordul şi nord-estul Braziliei au semnat contracte cu Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care a finanţat dezvoltarea Sputnik V, pentru achiziţia a peste 30 milioane de doze. Guvernul federal brazilian a comandat, la rândul său, 10 milioane de doze, informează Agerpres.