Rusia folosește arme energetice împotriva diplomaților străini. Misterul din jurul sindromului Havana

Rusia folosește arme energetice împotriva diplomaților străini. Misterul din jurul sindromului Havana Sursa foto: Navy/Thinkstock

Rusia este acuzată că ar folosi dispozitive care provoacă afecțiuni diplomaților străini. Sunt concluziile uneiinvestigații jurnalistice pe tema misteriosului „sindrom Havana” care a provocat probleme de sănătate unor oficiali americani.

Așa numitul „Sindrom Havana” a fost semnalat încă de acum opt ani. Mai mulți diplomați și oficiali americani s-au confruntat cu misterioase probleme de săntate. Iar acest lucru ar putea avea legătură cu arme energetice dezvoltate de regimul condus de Vladimir Putin.

Rusia responsabilă pentru Sindromul Havana

Sindromul Havana este numele care a fost dat unor afecțiuni medicale misterioase de care sufereau mai mulți diplomați și spioni americani. Există indicii, deși Rusia respinge acuzațiile, că ar fi vorba despre arme energetice: Acestea sunt folosite de o unitate a spionajului rusesc împotriva diplomaților străini, după cum dezvăluie grupul The Insider.

Unitatea face parte din Serviciul de informaţii militare de pe lângă Statul Major al armatei ruse (GRU). Dar The Insider, un grup media de investigaţii axat pe Rusia a descoperit că membri ai unității GRU, Unitatea nr. 29155, s-au aflat la locul incidentelor de sănătate atunci când au fost raportate de personalul american.

Ne puteți urmări și pe Google News

Investigația jurnalistică contrazice concluziile unei anchete a serviciilor de informaţii americane, de anul trecut. Investigația oficială a concluzionat că este „foarte puţin probabil” ca un adversar străin să fie responsabil pentru această afecţiune. Sindromul Havana a fost raportat, pentru prima oară, de oficiali ai ambasadei SUA în capitala cubaneză, în 2016.

Sindromul Havana

Sursa foto: NAS

Concluziile investigației jurnalistice

Investigaţia publicației The Insider a durat un an și a fost realizată în colaborare cu „60 Minutes” (de la CBS News, din SUA) şi Der Spiegel (Germania). Jurnaliștii au dezvăluit că membri de rang înalt ai Unităţii nr. 29155, din Rusia, au primit premii şi promovări pentru activitatea legată de dezvoltarea de „arme acustice non-letale”.

După cum relatează publicația, este posibil ca primul incident cu simptome caracteristice „sindromului Havana” să se fi produs înainte de 2016. Cei afectați prezintă simtome precum migrene, greaţă, pierderi de memorie şi stări de ameţeală.

Potrivit jurnaliștilor, „au existat atacuri cu doi ani înainte la Frankfurt, în Germania, când un angajat al guvernului american staţionat la consulatul de acolo şi-a pierdut cunoştinţa din cauza impactului a ceva asemănător cu un fascicul puternic de energie”.

Vladimir Putin, vinovatul moral pentru decesul lui Navalnîi

Vladimir Putin. Sursă foto: Dreamstime

Oficialii americani nu cred că Rusia este implicată

Congresul Statelor Unite a adoptat în 2021 aşa-numitul „Act Havana”. Acest document autorizează Departamentul de Stat, CIA şi alte agenţii guvernamentale americane să aloce despăgubiri financiare personalului şi familiilor acestuia, afectaţi de sindrom în timpul misiunii lor.

Pe de lată parte, serviciile secrete americane au concluzionat anul trecut că este „foarte improbabil” ca vreun adversar extern să fi provocat aceste afecțiuni. Ei au arătat că simptomele ar fi avut drept cauză afecţiuni preexistene sau factori de mediu.

Nici Rusia nu confirmă existența unor asemenea arme energetice. Kremlinul a dezminţit faptul că ar avea vreun rol în aşa-numitul „sindrom Havana”.

„Aceasta nu este deloc o temă nouă. De mulţi ani, tema aşa-numitului Sindrom Havana a fost exagerată în presă, şi de la bun început a fost însoţită de acuzaţii împotriva părţii ruse. (...) Dar nimeni nu a publicat sau nu a enunţat vreodată orice probă convingătoare a acestor acuzaţii nefondate. Aşadar, toate acestea nu sunt altceva decât acuzaţii fără fundament ale presei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.