Rusia se află în spatele misteriosului Sindrom Havana. Acuzațiile fostului anchetator principal al Pentagonului

Rusia se află în spatele misteriosului Sindrom Havana. Acuzațiile fostului anchetator principal al Pentagonului Oficiali americani spun că Rusia ar fi în spatele sindromului Havana. Sursa Foto. Wikipedia

Fostul șef al investigației Pentagonului privind misterioasele incidente de sănătate a oferit noi detalii și consideră Rusia vinovată de atacuri. Detaliile au fost făcute publice în timpul emisiunii „60 Minutes" de la CBS.

Rusia se află în spatele Sindromului Havana

Fostul șef de la Pentagon crede că Rusia se află în spatele acestor probleme și că atacă oficiali americani în străinătate și în țară. În parteneriat cu The Insider, un organ de presă rusesc din exil, și cu Der Spiegel, 60 Minutes a prezentat duminică seară noi dovezi care leagă un posibil incident intern al Sindromului Havana de Rusia și a identificat o unitate militară rusă de informații, identificată ca fiind 29155, ca fiind posibila vinovată de unele dintre presupusele atacuri, cea mai recentă dovadă într-un caz care a afectat agențiile de spionaj americane.

Sindromul Havana și-a primit numele de la orașul în care au apărut primele probleme. În 2016, diplomați și oficiali ai serviciilor de informații americane și canadiene au raportat diferite probleme de sănătate. Inițial au raportat că aud zgomote ciudate și senzații de presiune, însă ulterior au dezvoltat migrene și probleme auditive și cognitive.

Incidentele au fost raportate ulterior în întreaga lume. Acest lucru a dus la suspiciuni că un adversar străin, posibil Rusia, atacă diplomații și spionii americani cu un nou tip de armă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii serviciilor de informații americane au suspectat inițial GRU. Ulterior, agențiile de informații americane au declarat în martie că nu au găsit dovezi concrete care să îi indice pe cei responsabili.

Rusia, Sindromul Havana

Incidentele legate de Rusia nu s-au oprit

Potrivit 60 Minutes, un „incident de sănătate anormal" a avut loc la summitul NATO din Lituania de anul trecut. Acolo a participat și președintele Joe Biden, iar oficialul Pentagonului vizat de sindrom a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Greg Edgreen, care a condus ancheta privind Sindromul Havana pentru Agenția de Informații a Apărării între 2021 și 23, a declarat că, în urma incidentelor, ofițerii americani din străinătate au fost „neutralizați".

Întrebat de gazda emisiunii, jurnalistul Scott Pelley, dacă este de părere că Statele Unite sunt atacate, el a răspuns:

„Părerea mea, da". „De către cine?" a întrebat Pelley.

„De către Rusia", a spus Edgreen.

Edgreen a avertizat că nu există „nicio barieră în ceea ce privește acțiunile Moscovei"

Un alt atac care a avut loc în Florida indică, de asemenea, o legătură cu Rusia, a relatat 60 Minutes.

Un agent FBI în activitate a declarat în cadrul emisiunii că a fost victima unui astfel de incident în Florida în 2021. Ulterior, acesta a suferit un nou atac în California, în 2022.

Potrivit 60 Minutes, agentul investiga un presupus spion rus care venise în Statele Unite ale Americii ca bucătar, Vitalii Kovalev. Acesta a fost arestat pentru depășirea vitezei în Florida Keys în iunie 2020. O înregistrare video a arestării, obținută de CBS, arată că poliția a găsit notițe despre mai multe conturi bancare, pașaportul său rusesc și un dispozitiv care poate șterge computerul mașinii, inclusiv înregistrarea GPS.

Cele două incidente care au afectat grav sănătatea agentului FBI au avut loc în perioada în care Kovalev se afla în închisoare.

Bucătarul s-a dovedit a fi un inginer electrician militar rus cu o autorizație de securitate superioară, după cum a constatat Christo Grozev, jurnalist la The Insider. Anterior, în calitate de jurnalist de investigații pentru Bellingcat, Grozez a descoperit identitățile agenților ruși care au încercat să îl otrăvească pe fostul spion rus Serghei Skripal și pe Aleksei Navalnîi.

Kovalev a călătorit înapoi în Rusia după ce a executat o pedeapsă de 30 de luni în SUA. A fost condamnat pentru încercarea de a scăpa de poliție și conducere imprudentă și se crede că a murit luptând în Ucraina.

Grozev a găsit, de asemenea, o piesă contabilă care leagă o unitate ultrasecretă a GRU, 29155, de utilizarea armelor acustice neletale și mai multe dovezi care plasează membrii unității în Tbilisi, Georgia, atunci când americanii au raportat incidente acolo în 2021.

sindromul Havana, boală

Agențiile de informații americane au declarat anterior că Sindromul Havana ar putea fi explicat prin factori de mediu sau stres

Dar CIA și alte agenții federale plătesc, de asemenea, compensații pentru ofițerii răniți în întreaga lume. Medicii au certificat că aceștia au suferit într-adevăr leziuni cerebrale care nu au nicio explicație cunoscută.

Departamentul Apărării încă investighează „incidentele de sănătate anormale", pe care le tratează ca „incidente de contrainformații". Medicii săi au elaborat protocoale pentru a trata victimele Sindromului Havana. Comisia pentru Informații a Camerei Reprezentanților a lansat, de asemenea, o anchetă oficială. Ei vor să vadă modul în care agențiile de informații americane au gestionat ancheta privind Sindromul Havana.

Mark Zaid, un avocat pentru victimele Sindromului Havana, a declarat că există dovezi ale unei „mușamalizări" a guvernului.

Mulți dintre ofițerii răniți au fost implicați în activități legate de Rusia. De asemenea, aceștia au fost staționați în locuri unde spionii ruși puteau lucra cu ușurință. Acestea sunt locuri precum Cuba, China, Vietnam și cea mai mare parte a Europei. Unele incidente din Hanoi, Bogota, Londra și India s-au petrecut înaintea sau în timpul vizitelor unor înalți oficiali americani.

Cuba, un partener militar apropiat al Rusiei, a negat că ar avea vreo implicare în aceste incidente.