Rusia și regimul Al Assad - Războiul împotriva spitalelor în regiunile rebele din Siria

Rusia și regimul Al Assad - Războiul împotriva spitalelor în regiunile rebele din Siria

Ultima modă în Siria – componentă a războiului hibrid al Rusiei și regimului Al Assad împotriva opoziției siriene - a ajuns până la atacurile programate la adresa spitalelor și facilităților medicale din zonele ocupate de rebeli.

Ultimele zile au adus tema în Consiliul de Securitate al ONU, mai mult, rapoartele privind atacurile în creștere la adresa facilităților medicale au ajuns la nivelul în care numai în ultimele două săptămâni, 18 asemenea spitale au fost atacate numai în provincia rebelă Idlib de către forțele ruse și ale armatei siriene care susține ofensiva, deși peste 50% dintre acestea se aflau în mecanismul de deconflictualizare, cu coordonatele comunicate părților aflate în conflict de către ONU special pentru a nu fi atacate.

Cifrele sunt tot mai scandaloase: potrivit Physicians for Human Rights (PHR), o organziație neguvernamentală care studiază și verifică atacurile la facilități medicale din Siria, deși doar o rată de 30-40% din atacurile raportate se verifică, până la această oră sunt confirmate 573 de atacuri la facilitățile militare din Siria de la începutul războiului, în 2011, acum mai bine de 8 ani.

Mai mult, atacurile se înregistrează și în așanumitele zone de deconflictualizare, iar atacuri succesive pe același spațiu unde spitalele au fost reparate sau reconstruite, mai mult, sunt vizate și facilități izolate, departe de zone puternic locuite, totul pentru a distruge capacitatea medicală în ariile cu populație civilă, pentru a crea presiuni și a determina mutarea comunităților peste graniță. Majoritatea zonelor atacate sunt locuite de sunniți, pentru că e implicat aici și războiu sectar.

Marți, 25 iunie, în fața Consiliului de Securitate al NATO, tema atacurilor la facilitățile medicale a fost ridicată de către Sub-secretarul General al ONU pentru afaceri umanitare și coordonarea reacțiilor de urgență, Mark Lowcock. Atunci au fost menționate și datele ONU în materie, care numărau 516 atacuri la facilitățile medicale din 2011 al căror autor este Rusia și regimul sirian al Assad (nenumiți în raport) și aceste atacuri s-au soldat cu uciderea a peste 890 de angajați în acordarea de servicii de sănătate în zonele rebele. Și vorbim despre facilități în zona controlată de opoziție, din care trei sferturi au fost construite, reparate și reconstruite după declanșarea conflictului.

Numai în ultimele două săptămâni, 9 din centrele medicale cu coordonatele transmise prin sistemul ONU de deconflictualizare au fost atacate de către Rusia și regimul al Assad. Suficient cât să apară neîncrederea majoră din partea medicilor, surorilor și infirmierilor în acest sistem, pentru că atacurile par a fi lansate intenționat astfel, iar medicii care lucrează aici sunt pe deplin neîncrezători că aceste coordonate nu ajung direct în mâna celor ce lansează tirurile. Această suspiciune a fost ridicată și la nivelul Consiliului de Securitate, dar ea planează de mai multă vreme în lumea medicală implicată în Siria, inclusiv la nivelul asociațiilor medicilor americani din Siria, implicate pe teren în tratarea bolnavilor din zonele rebele. Din 26 aprilie, datele acestora arată 29 de centre medicale lovite în Idlib și nordul regiunii Hama și 49 dintre centrele din regiune care și-au suspendat serviciile medicale.

De altfel, ultimele atacuri ale aviației ruse care susține atacurile de artilerie și înaintarea trupelor regimului au dus la un nou val de migrație a nu mai puțin de 300.000 de oameni, deja mutați din regiunile rebele din sud cucerite de către regim. 352 de civili au murit în atacuri. Despre spitale, chiar Mark Lowcock, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, a spus că nu e sigur că această comunicare a coordonatelor le va proteja. Cu aceeași ocazie, coordonatorul ONU pentru afacerile umanitare a cerut Rusiei, la 25 iunie, chiar în Consiliul de Securitate, să ofere detalii cum utilizează coordonatele spitalelor pe care le obține de la ONU de sunt lovite de către aviația și artileria rusă și a regimului Al Assad. Este prima referire – și singura – la un responsabil pentru aceste atacuri, chiar dacă această suspiciune e formulată sub formă de întrebare și nu implică responsabilitatea automată directă. Atacurile la adresa spitalelor civile din Siria sunt, evident, ilegale potrivit normelor internaționale. Realitatea arată nu numai că în Siria bombardarea spitalelor nu mai e privită și nu antrenează costurile unei crime la adresa umanității, numirea agresorilor e evitată la nivelul instituțiilor ONU, iar orice crimă e atribuită fie unui autor necunoscut, fie rebelilor din organizațiile asociate celor teroriste care controlează regiunea, totul în pofida informațiilor prezente, fotografiilor, mărturiilor care dovedesc dincolo de orice dubiu că blamul trebuie pus pe Rusia și forțele regimului lui Bashar al Assad pentru fiecare asemenea atac.

 Moscova a negat orice asemenea atac iar Rusia lui Putin consideră drept alegații nedovedite referirile la o acțiune sistematică de bombardare a spitalelor în zona controlată de opoziție. Rusia susține că ea se luptă cu „teroriștii”, cu referire în principal la Hay’et Tahrir alSham (HTS), fostul Front al Nusra, afiliată la începutul conflictului din Siria la Al Qaeda și aflată pe lista organizațiilor teroriste ale ONU, organizație care controlează majoritatea provinciei Idlib și, parțial, provinciile vecine Aleppo, Hama și Latakia, ultima sediu al bazelor militare ruse de la malul Mediteranei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News