RUSIA amnistiază cetăţeni ai Republicii MOLDOVA de dragul lui DODON

RUSIA amnistiază cetăţeni ai Republicii MOLDOVA de dragul lui DODON

Cetățenii Republicii Moldova care se află pe teritoriul Federației Ruse, dar au depășit termenul legal de ședere, vor putea să revină în Republica Moldova, în perioada 1 ianuarie – 24 februarie, adică inclusiv până în ziua alegerilor parlamentare din Basarabia, fără să le fie aplicate sancțiuni administrative, a anunţat Ministerul rus de Interne.

De asemenea, cetăţenilor Republicii Moldova care le-a fost interzis accesul pe teritoriul Federației Ruse, autoritățile de la Moscova promit să le aplice sancțiuni mai blânde, la revenirea în Rusia începând cu data de 25 februarie.

Premierul de la Chişinău, Pavel Filip, a declarat, potrivit Radio Chişinău, că nu a primit o informație oficială referitor la această notă, dar dacă ea se va adeveri, atunci amnisitia migraţională poate fi calificată drept o intervenție a Rusiei în procesul electoral din Republica Moldova.

"Eu nu am văzut și nu am făcut cunoștință cu o notă oficială în acest sens, dar dacă acest lucru este adevărat, desigur că poate fi calificată ca o intervenție în campania electorală din partea Federației Ruse", a spus pavel Filip.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scopul implicării Federaţiei Ruse în procesul electoral din Republica Moldova este victoria Partidului Socialiștilor la alegerile parlamentare pe care mizează Moscova, comentează și observatorul politic, Nicolae Negru.

Ministerul rus de Interne a recunoscut că măsurile în privința migranților moldoveni  sunt luate la rugămintea președintelui Igor Dodon, exprimată în cadrul vizitei sale la Moscova din 31 octombrie. În urma aceleiași vizite, Igor Dodon a anunțat că Rusia ar putea anula taxele vamale pentru mai multe categorie de produse moldovenești, de la 1 ianuarie, însă doar pe o perioadă de șase luni. Igor Dodon, care intenționează să candideze la alegeri pe listele Partidului Socialiștilor, a recunoscut atunci că măsura ar avea conotații electorale și că ar putea fi anulată dacă Rusiei nu-i va conveni guvernarea de la Chișinău.