Rusia își modernizează bombardierele nucleare

Rusia își modernizează bombardierele nucleare

Într-o declarație dată publicității săptămâna aceasta, Ministerul Apărării al Federației Ruse a dat publicității faptul că Societatea producătoare de aeronave Grobunov din orașul Kazan a fabricat primele variante modernizate ale bombardierului strategic de tip Tu-160.

"Acum a început fabricarea primelor astfel de aeronave", a declarat ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexei Krivoruchko.

"Fără îndoială, producția în serie va începe în viitorul imediat. Vom aștepta până la zborul de debut împlinirea lucrărilor de proiectare experimentală și după aceea se va lua o decizie cu privire la producția de serie ", a declarat ministrul adjunct al apărării din Rusia.

 Tu-160, care are indicativul NATO "Blackjack" , a efectuat primul său zbor în anul 1981 fiind produs ca și contrapondere în timpul războiului rece la bombardierele americane. Tu-160 fost proiectat de Biroul de proiectare Tupolev și în prezent este cel mai mare avion de luptă din lume și în același timp cel mai mare supersonic din istorie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tu-160 este cel mai mare avion cu o aripă cu geometrie variabilă și una dintre cele mai puternice avioane de luptă din lume. În 2015, a fost anunțată decizia de a reporni producția acestui tip de bombardier strategic de către Kazan Aircraft Enterprise.

Versiunea de bază al lui Tu-160 poate transporta o încărcătură de 40.000 kg de bombe și două lansatoare rotative de rachete capabile să transporte șase rachete de tip Raduga sau 12 rachete nucleare cu rază scurtă de tip Kikback.

Reluarea producției acestor aeronave a fost decisă în anul 2015, fiind preferată o versiune modernizată Tu-160M2 (White Swan). Producția de serie este prevăzută să înceapă în anul 2020, 50 de aeronave urmând sa fie produse în acest prim lot.

Un bombardier strategic este un avion militar de dimensiuni mari conceput pentru a lansa cantități mari de muniție asupra unor ținte îndepărtate, pentru a lovi în efortul de război al inamicului. Începând cu Războiul Rece, acestea poartă de regulă arme nucleare. Însă rolul lor de descurajare strategică a fost redus considerabil odată cu apariția rachetelor balistice intercontinentale, mult mai rapide și aproape imposibil de doborât. Spre deosebire de bombardierele tactice, care sunt folosite în luptă pentru a ataca trupe și echipament militar, bombardierele strategice zboară adânc în teritoriul inamic pentru a lovi ținte strategice, fabrici, orașe. Ele pot fi desigur folosite și pentru misiuni tactice, în câmpul de luptă.