Cum să reacţionezi dacă te întâlnești cu ursul. Sfaturi de la salvamontiştii din Braşov

Cum să reacţionezi dacă te întâlnești cu ursul. Sfaturi de la salvamontiştii din Braşov Urși. Sursa foto: Derek Audette | Dreamstime.com

Turiștii care se aventurează pe munte se pot întâlni în această perioadă cu animale sălbatice, însă puțini sunt cei care știu să reacționeze într-o astfel de situație. Tocmai de aceea, Serviciul Salvamont-Salvaspeo Braşov a venit cu o serie de sfaturi.

Printre cele mai importante sfaturi se numără acela de a nu merge niciodată singur pe munte, de a apela la calm în situația în care e zărit un urs sau de a evita ca turiștii să se apropie de animale și de a le oferi de mâncare.

Zece sfaturi pentru cei care se întâlnesc cu animale sălbatice

Informaţi-vă despre fauna locală şi animalele de zonă

Conform Salvamont, înainte de a porni într-o excursie montană, este crucial să vă informați despre speciile de animale sălbatice din zona pe care urmează să o explorați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste cunoștințe vă pot ajuta să vă pregătiți și să vă echipați în mod adecvat, permițându-vă să reacționați corect atunci când vă aflați în prezența lor.

Nu mergeţi niciodată singuri pe munte

O altă recomandare este să mergeți în grupuri, indiferent de dificultatea traseului montan, deoarece animalele sălbatice sunt mai puțin susceptibile să se apropie de grupuri mari de oameni.

Faceți zgomot

Conform recomandărilor salvamontiştilor din Braşov, producerea de zgomot poate ajuta la evitarea surprinderii animalelor.

Aceștia îi sfătuiesc pe turiști să vorbească într-o voce ridicată, să cânte sau să creeze alte zgomote care să le anunțe prezența.

muntele ceahlău

Sursa foto: captură video

Nu vă apropiaţi de animale

„Dacă observaţi un animal sălbatic, menţineţi distanţa de siguranţă şi nu încercaţi să vă apropiaţi pentru a face fotografii sau din curiozitate”, transmite Salvamont Brașov.

Gestionaţi corect alimentele

De asemenea, este important să vă asigurați că alimentele pe care le aveți sunt depozitate în recipiente sigure și etanșe, iar în cazul în care decideți să dormiți în cort, pachetele de hrană ar trebui să fie suspendate la o distanță sigură de zona de campare, pentru a evita atragerea de animale sălbatice.

Turiștii trebuie să fie mereu pregătiți pentru orice situație

Evitaţi hrănirea animalelor

În plus, turiștii care urcă pe munte sunt avertizați să nu hrănească animalele sălbatice, deoarece acest lucru poate atrage animalele mai aproape de ei.

Folosirea spray-ului anti-urs

„Dacă vă aflaţi într-o zonă cu prezenţă frecventă a urşilor, este recomandat să aveţi la voi spray anti-urs şi să ştiţi cum să-l utilizaţi corect”, mai subliniază salvamontiştii din Braşov.

Învăţaţi comportamentul animalelor

Salvamont Brașov subliniază importanța înțelegerii semnalelor de avertizare și a comportamentului agresiv venit de la animale sălbatice pentru a vă putea retrage în siguranță.

În unele comunități animale, contactul vizual direct poate fi perceput ca o provocare sau o amenințare. Este recomandat să observați animalul din colțul ochiului, fără a-l privi direct.

Întotdeauna este mai bine să vă îndepărtați încet, fără a-i întoarce spatele, iar mișcările bruște sau fuga pot declanșa instinctul de prădător al animalului.

Păstraţi-vă calmul

O altă recomandare importantă este să mențineți calmul în eventualitatea unei întâlniri cu un animal sălbatic, evitând mișcările bruște și fuga, deoarece acestea pot declanșa instinctul de vânător al animalului.

Panica poate intensifica situația, generând reacții imprevizibile atât din partea dumneavoastră, cât și din partea animalului.

Fii pregătit pentru o situaţie de urgenţă

„Aveţi la voi un fluier, o trusă medicală şi un telefon mobil încărcat. În caz de incident, este vital să puteţi alerta rapid autorităţile prin SNUAU 112.

Totodată ştiind cum să acordaţi primul ajutor în cazul unei întâlniri nefericite cu un animal sălbatic poate face diferenţa în aşteptarea ajutorului specializat”, mai explică salvamontiştii.