Cele mai frumoase trasee montane din România. Drumețiile pot fi parcurse și de persoanele fără experiență

Cele mai frumoase trasee montane din România. Drumețiile pot fi parcurse și de persoanele fără experiențăSursa: Wikipedia

Zonele montane din România nu atrag doar turiștii care sunt în căutarea unor noi locații deosebte, ci și bicicliștii montani care pot alege dintr-o mare diversitate de trasee. Există foarte multe trasee montane care așteaptă să fie vizitate.

Munții Bucegi reprezintă locul perfect pentru a experimenta traseele montane. În această zonă este și cel mai înalt vârf al, Muntele Omu, 2.505 metri, care este acoperit de zăpadă în cea mai mare parte a timpului. Traseele din această zonă sunt foarte populare printre turiști deoarece există o mare diversitate din care poți alege.

În plus, acestea sunt și potrivite pentru nevoile și gradul de pregătire al fiecărui turist. Unul dintre cele mai populare trasee de drumeție din Munții Bucegi este cel spre Cascada Urlatoarea. Este traseul perfect pentru drumeții începători și poate fi parcurs în aproximativ o oră. În plus, Cascada, care curge de la o înălțime de la 15 metri, poate fi auzită înainte de a ajunge să o vezi.

Cele mai ușoare trasee montane din România

În zona Munților Apuseni exisită destul de multe peșteri care pot fi explorate, peste 400 de locuri de acest gen. Pe această listă se află inclusiv Peștera Ușilor, unde au fost găsite peste 14o de schelete de urși care încă sunt expuse. O altă peșteră care merită să fie vizitată este Scărișoara, unde poate fi găsit un ghețar vechi de 3.500 de ani. În jurul acestor munți există păduri verzi ondulate.

Unul dintele cele mai cunoscute trasee montane este cel din Munții Piatra Craiului. Turiștii pot să găsească în această zonă cele mai frumoase priveliști, sate de munte vechi sau să privească apusurile din vârful munților. Unul dintre obiectivele turistice de aici sunt Cheile Zărneștilor, un pasaj care se întinde pe o distanță de doi kilometri prin stâncă. De asemenea, turiștii pot încerca și preparatele tradiționale din aceasă zonă.

Și în Munții Făgăraș sunt foarte multe trasee montane care merită să fie explorate. Vârful Moldoveanu este cel mai înalt punct, aflat la 2.544 de metri, și este o ascensiune mai dificilă. Persoanele care sunt pregătite din punct de vedere fizic vor putea să ducă la bun sfârșit acest trasee. Există foarte multe lacuri și cascade care pot fi găsite în timpul drumețiilor. În plus, în acești munți sunt unele dintre cele mai ușoare trasee montane din România.

Trasee montane în Brașov

Unul dintre traseele montane pe care trebuie să îl urmezi când ajungi în Brașov este în jurul Canionului Șapte Scări. Se află în partea de vest a Munților Piatra Mare și este sculptat în calcar jurasic. Numele provine de la cele șapte cascade care s-au format în urma rupturilor versantului. Traversarea canionului se face printr-un sistem de nouă scări și pasarele, renovate în urmă cu un deceniu. Treptele au înălțimi cuprinse între 2,5 și 15 metri și se transformă în cascade când volumul pârăului Seven Stairs crește. Acest traseu poate fi parcurs în jumătate de oră.

În ceea ce privește Poiana Brașov, Pădurea Regală este una dintre destinațiile în care trebuie să ajungi neapărat. Aici poți să urmezi un traseu ușor, care poate fi parcurs și de copii. Este vorba de o drumeție prin pădure în timpul căreia vei trece prin faimoasa Casa Regală, unde a stat regele Carol 1. Tot în Poiana Brașov vei putea să găsești un peisaj perfect pentru fotografii. De asemenea, traseul din Poiana Stânii Regale, care este marcat cu dungă albastră, începe de la Cabana Schiori și se termină în vârful munților, unde vei vedea un peisaj memorabil.

Trasee montane în Bușteni și Predeal

Un traseu important din Munții Bușteni este cel care începe de la Cascada Urlătoare. Această drumeție este perfectă pentru începători și se parcurge în maxim o oră. În cazul în care mergi încet și te oprești să te bucuri de priveliști, perioada se va prelungi. Alte trasee turistice pornesc de la cabana Piatra Arsă și trec prin Pasajul Râșnov spre Cabana Diham. Acest traseu durează aproximativ 30 de minute și este accesibil și pentru începători. Nu vei avea nevoie nici de pregătire și nici de echipament special. În plus, poate fi parcurs pe toată perioada anului. Este important de știut că în această zonă sunt destul de mulți urși.

În Predeal un traseu care merită parcurs începe chiar la 800 de metri distanță față de gară și se termină la cabana Clăbucet, unde vei găsi pârtia de schi. Acest traseu durează în jur de o oră și jumătate. Dacă vei merge încă 30 de minute poți ajunge la Cabana Gârbova. În plus, pe parcursul acestui traseu vei vedea un panou care îți indică drumul dacă vrei să mergi cu telecabina în vârful muntelui. La această stație vei observa că există o potecă care te duce la baza pârtiei, este vorba de un drum de 10-15 minute prin pădurile de conifere. Pentru a ajunge în vârf, poți merge cu telecabina sau să parcurgi un drum de aproxiamtiv o oră.

Trasee montane în Munții Ceahlău și Retezat

Marcajul traseului montan pe care trebuie să îl urmezi în Munții Ceahlău este format dintr-o bandă albastră. Semnul de la intrase se referă la traseul 1, drum comun și pentru Lutul Roșu, un alt traseu mai dificil care trece prin Jgheabul cu Hotar și este simbolizat de un triunghi albastru. Drumeția pornește din aporpierea Cabanei Izvorul Muntelui și duce spre satul Durău. Poți ajunge și la pășunea montană Lutul Roșu dacă vei mai merge încă 20 de minute.

Din această pășune poteca urcă spre stângă pe Culmea Rochitiș. Curbele devin din ce în ce mai abrupte, iar urcarea este tot mai dificilă de la un pas la altul. Următoarea locație turistică pe care o vei vedea este Piatra cu Apă. În cazul în care ieși de pe traseu 20-30 de metri la dreapta, vei vedea o peșteră adâncă de aproximativ 10 m și înaltă de șase metri. Cabana Dochia se află la finalul drumeției.

În ceea ce privește Munții Retezat, în drumețiile din această zonă vei avea ocazia să vezi cele peste 80 de lacuri glaciare. Unul dintre traseele montane preferate de turiști începe de la Lacul Bucura, cel mai mare din masiv, care este alimentat de cinci izvoare și se întinde pe nouă hectare. În timpul acestei drumeții vei putea vedea mai multe lacuri glaciare, printre care se numără Florica, Viorica, Analia, Tăul Porții și Bucurel. Acest traseu este accesibil și pentru începători și se va parcurge în trei ore, potrivit Aerdevacanta.ro.