Cele mai frumoase mănăstiri. 10 destinații din România perfecte pentru pelerinaj
- Ramona Rotaru
- 24 martie 2023, 22:47
Cele mai frumoase 10 mănăstiri de la noi din țară unde te poți conecta cu divinitatea, ele fiind și o lecție de istorie pentru cei mici.
Cele mai frumoase mănăstiri din România
1. Mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai cunoscute de la noi din țară și este unică în lume datorită culorii în care a fost pictată. Ea se află în Neamț și mai este denumită și „Capela Sixtină a Estului” datorită frescei „Judecata de Apoi” pictată cu celebrul pigment „albastru de Voroneț”. Mănăstirea a fost construită în anul 1488 și este considerată a fi cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare. Ea a intrat în patrimoniu UNESCO în 1993.
2. Mănăstirea Prislop din Hunedoara atrage săptămânal zeci de mii de oameni care vin să se roage la mormântul părintelui Arsenie Boca, care a slujit aici din anul 1948 până în 1989. Lăcașul de cult a fost construit în secolul al XIV-lea.
3. Mănăstirea Curtea de Argeș a fost construită la cerința lui Neagoe Basarab. Lucrările au început în 1514, meșterul Manole fiind cel care s-a ocupat de această lucrare. La o distanță mică de lăcașul de cult se află „Fântâna lui Manole”. Potrivit legendei, meșterul și-ar fi zidit soția într-unul din zidurile acestei mănăstiri. Biserica este necropolă a familiei regale din România, aici fiind rămășițele regilor Carol I, Ferdinand și Carol al II-lea.
4. Mănăstirea Putna este un alt lăcaș de cult unic din zona Moldovei. Acesta a fost ridicat tot de Ștefan cel Mare și este pe lista celor mai cunoscute mănăstiri de la noi din țară. Ea se află la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei și a fost construită drept necropolă domnească pentru voievod și familia sa. Ștefan cel Mare a fost înmormântat aici în anul 1504.
5. Mănăstirea Cozia este una dintre cele mai vechi mănăstiri din România. Ea a fost ctitorită de Mircea cel Bătrân și sfințintă în anul 1388. De Bobotează și de Izvorul Tămăduirii, apa din fântâna care se regăsește în curtea bisericii este sfințită. Se crede că această fântână poate îndeplini dorințe. Aici este înmormântat Mircea cel Bătrân dar și Teofana, mama lui Mihai Viteazul.
6. Mănăstirea Dragomirna a fost ridicată în anul 1603 de către mitropolitul Anastasie Crimca al Moldovei. În interiorul lăcașului de cult din Suceava se află Biserica Pogorârea Sfântului Duh care este considerată cea mai înaltă și îngustă biserică ridicată vreodată. Ea are o lungime de 35 de metri, în timp ce lățimea sa este de 9,5 metri, iar înălțimea de 42 de metri.
7. Mănăstirea Peștera Ialomiței se află în Masivul Bucegi și este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice de la noi din țară. Peștera se află la 1.700 de metri altitudine, iar așezământul a fost ridicat în secolul al XVI-lea de către voievodul Țării Românești, Mihnea Vodă. La intrarea în peșteră se află cimitirul călugărilor, vechi de câteva secole, despre care se crede că primește energie nepământeană, fiind mereu cald.
8. Mănăstirea Mraconia este situată la strâmtoarea Cazanelor, pe malul Dunării. Primul lăcaș de cult a fost demolat în perioada comunistă, atunci când s-au construit Porților de Fier I. În 1993 a fost construită o nouă biserică, urmând ca peste doi ani să se reînființeze vatra monahală.
9. Mănăstirea Maria-Radna se află la 35 de km de Arad și aproximativ 60 de km de Timișoara. Prima capelă a fost ridicată în 1520, iar în 1626 aceasta a fost reînființată la Radna. Turcii au incendiat vechea biserică, din care a mai rămas doar icoana Maicii Domnului. Miracolul acesta a dus la înființarea unei noi mănăstiri, în anul 1767.
10. Mănăstirea Bârsana se bucură de o arhitectură impresionantă, fiind construită din lemn. Construcția a început în anul 1720, iar în 1806, ea a fost mutată pe dealul Jbar. Între anii 1735-1740, aceasta a reprezentat reședința Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului. În 1999 a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.