Schimbări la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. O cunoscută biserică din centrul Iașiului, transformată în mănăstire de călugări

Schimbări la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. O cunoscută biserică din centrul Iașiului, transformată în mănăstire de călugări Sursa foto: 263952924 © Bruno Coelho | Dreamstime.com

Pensionare preotului Constantin Andrei, paroh de la mai bine de 30 de ani al Bisericii Bărboi, aduce schimbări importante în centrul Iașiului. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a decis să transforme biserica într-o mănăstire de călugări. Starețul noii mănăstiri va fi arhimandritul Nathanael Neacşu, slujitor la Catedrala Mitropolitană.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a decis să transforme Biserica Bărboi din centrul Iașiului în mănăstire de călugări. Decizia a fost luată după pensionarea preotului Constantin Andrei, care a fost paroh de mai bine de 30 de ani al acestei biserici. Starețul noii mănăstiri a fost numit arhimandritul Nathanael Neacşu, cadru didactic din 2020 la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi slujitor la Catedrala Mitropolitană.

Decizia a fost luată de Permanenţa Consiliului Eparhial Iaşi şi apoi de Sinodul Mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei la jumătatea lunii ianuarie a acestui an. Scopul este de a reînființa Mănăstirea Bărboi.

Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, susține că timp de aproximativ 200 de ani, biserica a fost, de fapt, mănăstire. A devenit Biserica Bărboi în 1669 și până în prezent a suferit mai multe modificări. Purtătorul de cuvânt a ținut să precizeze că schimbarea de la biserică la mănăstire nu va fi una bruscă, iar „viața de parohie își va continua cursul ei normal” pentru o perioadă de timp.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Într-adevăr, confirmăm că părintele arhimandrit Nathanael Neacşu a fost numit ca paroh al Bisericii Bărboi din Iaşi o dată cu ieşirea la pensie a părintelui Constantin Andrei. Viaţa de parohie îşi va continua cursul ei normal. La ea se va adăuga, ca un plus de consistenţă în viaţa liturgică şi pastorală, reactivarea Mănăstirii Bărboi. Cele trei elemente: istoria, împlinirea unei datorii morale faţă de ctitori şi infrastructura actuală (faptul că este încadrată cu zidul de piatră) recomandă existenţa aici a unei mănăstiri”, a precizat pr. Constantin Sturzu pentru „Ziarul de Iaşi”.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei reînființează Mănăstirea Bărboi

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor susține că transformarea unei biserici în mănăstiri nu este o premieră pentru zona Moldovei. În discuție a fost adusă Mănăstirea Golia, care a funcționat ca biserică în perioada comunistă.

„Acum mănăstirea găzduieşte şi lucrarea culturală a mirenilor ce ostenesc în cadrul Centrului Cultural Misionar Doxologia (cu editură, tipografie şi portal)”, a mai punctat pr. Constantin Sturzu.

În incinta Bisericii Bărboi au funcționat mai multe instituții de-a lungul timpului. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei susțin că în acea clădire a fost o școală de fete, o bibliotecă numită „Casa Românească de citire”, sediul Ligii Culturale și a Asociației „Frăţia Ortodoxă”.

În istoria Bisericii Bărboi se precizează că a fost locuită de frații Cicerone și Valeriu Iordăchescu, profesori recunoscuți ai Seminarului „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, dar și scriitorul Ion Creangă.

Biserica se va transforma în mănăstire de călugări treptat, iar stareț va fi Nathanael Neacşu, slujitor la Catedrala Mitropolitană. Acesta predă și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul UAIC și are două titluri de doctorat.