Cum aranjăm o masă formală. Eticheta unei mese festive

Cum aranjăm o masă formală. Eticheta unei mese festiveAranjarea mesei/ sursa foto: dreamstime.com

Aranjarea mesei este printre puține lucruri care impresionează atunci când avem oaspeți. Din această cauză ea trebuie să fie aranjată corespunzător.

Mai important, dedicarea timpului pentru a aranja o masă formală le arată oaspeților cât de mult îți pasă de ei.

Dar, între a ști ce tacâmuri merg unde, când anumite farfurii ar trebui să fie ridicate (sau adăugate) de la masă și câte pahare ar trebui să fie la fiecare loc, eticheta aranjării formale a mesei poate deveni puțin complicată.

Cu ajutorul experților în etichetă, vă vom ghida cum să așezați o masă de cină formală, de la primul fel de mâncare până la desert.

De ce este important să așezi corect masa pentru ocazii formale

Chiar dacă nu ai în vedere o cină sau o ocazie specială curând, învățarea modului de a aranja o masă formală este o abilitate pe care orice gazdă ar trebui să o cunoască. Înainte de a începe, țineți cont de aceste sfaturi utile atunci când așezați masa pentru o cină formală.

Afișați doar ustensilele necesare

Nu expuneți mai multe tacâmuri decât este necesar atunci când așezați masa pentru o cină formală. „În eticheta modernă, multe persoane se vor simți intimidate și în afara locului,” spune Maryanne Parker, fondatoarea și directoarea executivă a Manor of Manners.

Fii atent la plasarea șervețelului

Experții recomandă să nu așezați șervețele sub furculițe. „Creează destul de mult zgomot și ocazional o furculiță scăpată pe jos atunci când oaspeții își trag șervețelele pentru a le folosi”, spune Jodi Smith, expert în etichetă și fondatoarea Mannersmith Etiquette Consulting.

„Primul lucru pe care îl fac oamenii când se așează este să întindă mâna după șervețel, iar pentru a ajunge la șervețel trebuie să deranjeze aranjamentul mesei, ceea ce nu este foarte elegant”, spune Jung Lee, planificator de evenimente și fondator al Fête.

Înainte de primul fel

Fiecare setare a mesei ar trebui să aibă un platou de încărcare atunci când oaspeții se așează pentru prima dată. Farfuria de prezentare este îndepărtată odată ce toată lumea își așază șervetul pe genunchi.

Puneți cuțitele și lingurile pe partea dreaptă a chargerului cu lamele îndreptate spre interior și puneți furculițele pe partea stângă.

Singura furculiță plasată pe partea dreaptă este furculița de cocktail, care de obicei se află în interiorul linguriței de supă, spune Parker.

Aranjarea mesei

Aranjarea mesei / sursa foto: arhiva EVZ

Pune farfuriile pentru pâine și unt deasupra furculițelor, la stânga setării mesei, lăsându-le până la cursul de desert. Puneți paharele de vin deasupra și la dreapta farfuriei de cină. Paharul de apă se află deasupra cuțitului de masă, cu vinul alb la dreapta sa și vinul roșu în centrul de sus.

Așezarea mesei pentru supă

Când supa este servită pe o farfurie, locul de odihnă pentru lingură este în bol. Poziția finală este peste partea de sus a farfuriei, în spatele bolului.

Când nu există farfurie, pozițiile de odihnă și de finalizare sunt în bol. Odată ce un tacâm a atins mâncarea, nu trebuie să mai atingă niciodată fața de masă.

Farfuria, bolul și lingura vor fi îndepărtate când fiecare oaspete a terminat și a așezat lingura în colțul din dreapta sus al farfuriei.

Aranjarea mesei pentru salată

Salata este servită pe o farfurie de dimensiuni medii și mâncată cu furculița rămasă, care are un dinte de capăt mai lat decât celelalte furculițe și poate fi folosită pentru tăiere.

După acest fel de mâncare, farfuria cu pâine și unt, cuțitul pentru unt și paharele de vin vor fi îndepărtate, împreună cu farfuria și furculița pentru salată, lăsând masa pregătită pentru desert.

Aranjarea mesei pentru pește

O farfurie de dimensiuni medii sosește purtând felul de pește. Folosiți furculița scurtă și lată din stânga și cuțitul de pește din dreapta. Când oaspeții tăi au terminat acest fel de mâncare, sau orice alt fel, ar trebui să își așeze tacâmurile în diagonală pe farfurie—mânerele la 4:20 (gândește-te la cadranul unui ceas) și lama cuțitului îndreptată spre interior.

Puneți masa pentru felul principal

Cursul doi a fost ridicat, lăsând masa pregătită pentru felul principal. Farfuria mare de cină poate fi adusă fie cu o porție de mâncare, fie goală dacă mâncarea va fi servită la masă, conform marthastuard.com.

În ambele cazuri, farfuria ar trebui să fie preîncălzită, cu excepția cazului în care felul principal este servit rece. Mâncați cu furculița și cuțitul de cină.

Aranjarea mesei pentru desert

O farfurie mică pentru desert soseste după ce felul principal este ridicat. Oaspeții ar trebui să folosească furculița de tort și lingura de desert, care au fost așezate deasupra aranjamentului înainte de începerea mesei (rețineți că dinții furculiței sunt orientați spre dreapta și bolul lingurii spre stânga).

Paharul cu apă este singurul pahar cu picior rămas pe masă. „În timp ce celelalte pahare cu picior sunt îndepărtate, o masă formală va avea adesea un vin de desert sau un toast cu șampanie ca parte a ultimei fel de mâncare,” spune Smith.

Ne puteți urmări și pe Google News