Rusia: 50.000 de oameni au învins gerul şi frica, manifestând contra lui Putin

Rusia: 50.000 de oameni au învins gerul şi frica, manifestând contra lui Putin

Aproape 50.000 de protestatari au scandat "Rusia fără Putin" ocupând o piaţă din centrul Moscovei, ieri, într-o manifestaţie calificată de presa internaţională drept cea mai mare din ultimii 20 de ani.

UPDATE 2: Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi-a manifestat, azi, dezacordul faţă de criticile formulate de opoziţie în cursul manifestaţiilor de sâmbătă. "Nu sunt de acord nici cu sloganurile şi nici cu declaraţiile manifestanţilor care au denunţat fraude şi au cerut organizarea de noi alegeri", a declarat Medvedev, citat de Interfax, la o zi după cea mai importantă acţiune de protest a opoziţiei din Rusia, subliniind totuşi că a dispus ca sesizările referitoare la eventuale fraude să fie verificate. UPDATE 1: Câteva sute de naţionalişti s-au adunat în centrul Moscovei şi azi, cerând "o voce mai puternică" pentru etnicii ruşi în politica statului şi marcând comemorarea unui an de la ciocnirile violente dintre suporteri şi poliţişti, în decembrie 2010, soldate cu rănirea a 29 de persoane, în apropiere de Kremlin. Potrivit agenţiilor internaţionale de presă, demonstraţia este organizat în acelaşi loc în care zeci de mii de oameni s-au adunat, sâmbătă, pentru a protesta faţă de fraudele electorale şi pentru a cere demisia premierului Vladimir Putin. Cei aproximativ 300 de oameni s-au adunat, azi, în Piaţa Bolotnaya, pe o insulă de pe Râul Moscova, în apropiere de Kremlin. Manifestanţii purtau steaguri ruseşti şi bannere. Rusia fără Putin Nu se aştepta lumea să audă aceste sloganuri, relatează cotidianul "Daily Telegraph", dar 50.000 de ruşi, din diferite straturi ale societăţii, au ieşit în stradă, în Moscova, pe o ninsoare puternică, la doar câteva sute de metri de Kremlin. "Rusia fără Putin! Rusia fără Putin!" au strigat ei, străduindu-se să-l vadă şi să-l audă pe bloggerul care a venit să le vorbească. Anul trecut, Oleg Kashin a fost bătut crunt pentru că a scris un text ce nu a fost pe placul autorităţilor, iar acum a apărut, fără frică, să se adreseze mulţimii, la cel mai mare minting antiguvernamental din Rusia, de la căderea URSS-ului încoace. Falsificarea alegerilor

"Cea mai puternică armă pe care o avem este sentimentul demnităţii", a spus el, citând o declaraţie scrisă. "Nu ar trebui să o îmbrăcăm sau s-o dezbrăcăm, ca pe o haină de catifea, atunci când ne convine", a susţinut Kashin. Manifestanţii, care s-au adunat pentru a contesta rezultatele alegerilor parlamentare din weekendul trecut, au umplut până la refuz piaţa aflată vizavi, peste râul Moscova, de citadela puterii, Kremlinul. Oamenii s-au urcat pe poduri, pe bănci, s-au înghesuit pe străzile din împrejurimi, încercând să vadă şi să asculte cu atenţie ce se întâmpla în piaţă, deşi manifestaţia era atât de mare încât era aproape imposibil ca toată lumea să audă ce se spunea, comentează sursa citată. "O mână de oameni şi presa lor aservită încearcă să ne convingă că falsificarea voturilor în favoarea partidului lor plin de  escroci şi hoţi, este o condiţie esenţială dacă vrem să avem apă caldă la robinet şi credite ipotecare ieftine", a mai spus Kashin. "Ne spun acest lucru de 12 ani şi noi ne-am săturat. Este timpul să rupem lanţurile. Nu suntem sclavi, nici vite, avem o voce şi avem puterea de a ne face auziţi", a continuat liderul, în aplauzele mulţimii. "Rusia fără Putin! Libertate!"

Cotidianul britanic "Guardian" vorbeşte, de asemenea, despre Piaţa Bolotnaya, care a fost plină de zeci de mii de oameni, care au stat, umăr lângă umăr, pentru a striga împotriva lui Putin şi pentru a cere "Libertate!". Pe străzi au ieşit zeci de mii de poliţişti şi jandarmi, dar mitingul era autorizat de către oficiali. "Cer organizarea de noi alegeri", a spus Maxim, un tânăr economist de 26 de ani. "Dacă ei nu sunt de acord, noi vom continua să ieşim în stradă. Oamenii s-au trezit şi văd că pot să iasă în stradă şi să-şi exprime nemulţumirile", a spus el. Schimbare de atitudine la televiziunile de stat Telespectatorii obişnuiţi ai unui post de televiziune controlat de guvern au fost surprinşi să constate, aseară, că buletinul de ştiri a început cu un reportaj despre manifestaţiile anti-Putin din centrul Moscovei. Informaţiile nu au mai fost cenzurate de data aceasta, fiind transmise imagini cu zecile de mii de oameni care s-au adunat pe străzi pentru a striga "Noi alegeri, noi alegeri!", comentează publicaţia "New York Times". "Zeci de mii de oameni s-au adunat pe străzi pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de rezultatele alegerilor parlamentare, care, spun ei, au fost falsificate în favoarea Rusiei Unite", a anunţat prezentatorul buletinului de seară, Aleksei Pivovarov, de la postul NTV. Televiziunea de stat a relatat despre demonstraţiile de protest aşa cum s-au petrecut acestea, spre suprinderea multor oameni. "M-au dat la televizor, pe programul 1 şi au spus că eu sunt liderul opoziţiei, ceea ce este deja un mare pas înainte", a declarat Boris Nemţov, fost premier adjunct în anii '90, care nu a mai apărut în programele televiziunii guvernamentale, decât la tribunal sau încătuşat, de aproape 10 ani. "Deja sunt sunat de la Washington şi sunt întrebat ce se întâmplă", a mai spus Nemţov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-adevăr, pentru mulţi este încă neclar ce se petrece exact în Rusia în aceste zile, comentează sursa citată, referindu-se la schimbarea de comportament a televiziunilor de stat, ca fiind una dintre cauzele producerii confuziei generale. De o săptămână, în Moscova au loc unele din cele mai ample mişcări de protest contra liderului de la Kremlin, din ultimii ani. Totuşi, până ieri, majoritatea canalelor de televiziune controlate de guvern, dacă au relatat despre manifestanţi au susţinut că ar fi vorba despre rebeli şi infractori violenţi, înarmaţi cu cocteiluri Molotov.

Alte proteste, în pregătire Unul dintre liderii opoziţiei, Vladimir Rizkov, a anunţat că noi proteste ar putea fi organizate în ajunul Crăciunului, dacă oficialii de la Kremlin refuză să anuleze rezulatele alegerilor. Manifestaţia a fost organizată cu ajutorul internetului şi a reţelelor sociale şi a depăşit estimările iniţiale de 30.000 de participanţi, precizează sursa citată. Demonstraţiile au avut loc, ieri, în peste 50 de oraşe, cu cel puţin 7.000 de oameni în stradă la St. Petersburg şi 4.000 în oraşul siberian Novosibirsk, în ciuda temperaturilor de -20 de grade Celsius.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/rWD0hvyWDQM" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>