Rugăciunea pe care e bine să o rostești pe 12 decembrie, de Sfântul Spiridon

Rugăciunea pe care e bine să o rostești pe 12 decembrie, de Sfântul Spiridon Sursa foto: Dreamstime

Pe data de 12 decembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Spiridon. Această zi este marcată printr-o cruce neagră în calendar, iar o rugăciune plină de putere e bine să fie rostită în această zi.

De Sfântul Spiridon, creștinii pot rosti o rugăciune pentru sărbătorirea lui, care le va oferi binecuvântare și protecție.

În convingerile populare, se afirmă că Sfântul Spiridon oferă protecție celor care îi onorează ziua, trimițându-le minuni, în timp ce îi pedepsește pe cei care îl neglijează.

Se spune că în această zi, cei săraci devin bogați, iar cei bolnavi găsesc vindecare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rugăciune îndreptată către Sfântul Spiridon

Canon de rugăciune către Sfântul Spiridon, sărbătorit pe 12 decembrie în calendarul creștin.

„Apărătorului credinţei să-i aducem din inimă mărturisiri mulţumitoare. Toţi care prin ale lui înţelepte învăţături ne-am luminat cu credinţa şi să-i cântăm.

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.

Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă!

Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.

Sfinte Spiridon, roagă-te pentru noi!

Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi.

Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare.

Bucură-te, cel ce eşti cu îngerii slujitor! Bucură-te, că eşti şi cu oamenii cu trupul petrecător! Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârşeşte minuni! Bucură-te, că încălţările tale slujesc drept dovadă.

Amin!”

Sfantul Spiridon

Sfântul Spiridon. Rugăciune de rostit în această zi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Viața Sfântului Spiridon

Născut în jurul anului 270 în Aski, Cipru, Sfântul Spiridon al Trimitundei a început ca păstor de oi. După decesul soției sale, a optat pentru o viață ascetică și a devenit ulterior episcop al Trimitundei, o cetate aproape de orașul Pafos.

Sfântul Spiridon a jucat un rol semnificativ la primul Sinod Ecumenic de la Niceea din 325 și a trecut în neființă pe 12 decembrie 348, în Cipru.

În mod tradițional, în fiecare an, pe 12 decembrie, papucii Sfântului Spiridon sunt înlocuiți.

Se crede că aceștia se uzează în urma lungului drum parcurs pentru a propovădui vestea lui Hristos în întreaga lume. Această tradiție a conferit Sfântului Spiridon și titlul de „Sfântul Călător”.

Sfântul Spiridon a fost capturat în timpul perioadei de persecuție, supus torturii și închis. Sfintele sale moaște au rămas în Cipru până în secolul al VII-lea, când, din cauza invaziei arabe, au fost transferate la Constantinopol, găzduite într-o biserică în proximitatea Sfintei Sofia.

După ce orașul a căzut sub stăpânirea turcilor, moaștele Sfântului Spiridon au fost relocate în Kerkyra - Corfu, unde sunt conservate și în prezent, potrivit doxologia.ro.

Se spune că Sfântul Spiridon îi apără pe cei care-i cinstesc ziua

Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Spiridon astăzi, pe 12 decembrie, însă oamenii din Corfu îl cinstesc în mod deosebit de încă patru ori pe an:

  • pe 11 august, atunci când Sfântul Spiridon a oprit prin rugăciune invazia otomantă;
  • în Sâmbăta lui Lazăr, zi în care sfântul i-a scăpat de foamete pe oamenii din Corfu;
  • în Duminica Floriilor, pentru vindecarea celor bolnavi;
  • în prima duminică din noiembrie, când îi vindecă pe suferinzii de boli grele.