Inzko a declarat că statele Cvintei au pledat mereu pentru utilizarea Competenţelor de la Bonn, care conferă mai multă autoritate Înaltului Reprezentant.

„Eu sunt pregătit să reacţionez, dar numai împreună cu PIC. În PIC se analizează situaţia şi mai mulţi membri consideră că trebuie să apelăm la Competenţele de la Bonn, dar decizia nu este încă adoptată. În afară de Rusia, în interiorul PIC mai multe state consideră că trebuie să se ajungă la o soluţie pe plan intern. Şi eu gândesc la fel” – a declarat Inzko .

Referindu-se la faptul că liderii bosniacilor şi croaţilor, Bakir Izetbegović şi Željko Komšić, i-au transmis lui Dodik că nu vor permite depăşirea liniei roşii, Inzko a precizat că linia roşie a fost depăşită în momentul în care Dodik a declarat că nu va respecta hotărârea Curţii Constituţionale a BiH, respectiv cea referitoare la dreptul de propietate asupra terenurilor agricole.

„Să ne imaginăm că cineva din Insula Corsica ar spune că nu respectă hotărârea Curţii Constituţionale de la Paris. Preşedintele Macron ar trimite imediat armata” – a declarat Inzko, adăugând că instituţia Curţii Constituţionale stă la baza fiecărui stat şi deciziile ei trebuie aplicate.

„Este momentul ca instituţiile autohtone să-şi îndeplinească atribuţiile, iar dacă nu, atunci există posibilitatea ca în comunitatea internaţională să găsim o soluţie comună” – a declarat Inzko, adăugând că teritoriul Republica Srpska nu se va modifica. „Teritoriul Serbiei nu s-a modificat când Dodik şi-a cumpărat acolo o vilă sau un teren. Titularul proprietăţilor de stat este statul” – a subliniat Inzko.

Sursa: www.rts.rs

Traducere RADOR