Roubini: România nu este pregătită să adopte euro în 2015

Roubini: România nu este pregătită să adopte euro în 2015

Cunoscutul economist, prezent la Forumul Financiar organizat de Forum Invest în parteneriat cu "Evenimentul zilei" şi "Capital", spune să mai întârziem cel puţin un an sau chiar doi.

Chiar dacă autorităţile încă mai păstrează, pe hârtiile oficiale, obiectivul 2015 pentru aderarea la zona euro, perspectiva să plătim cu euro în magazine din 2015 devine tot mai puţin realistă.

Reputatul economist care a prezis criza financiară, Nouriel Roubini, a confirmat, o dată în plus, această ipoteză, ieri, la Finance 2011, organizat de Forum Invest şi BNR, în parteneriat cu "Evenimentul zilei" şi "Capital".

Profetul crizei, cofondatorul Roubini Global Economics, a declarat că România încă nu este pregătită să intre în zona euro în 2015. "Cel mai bine este să aşteptaţi un an sau doi pentru când sunteţi siguri că aveţi un cadru economic sănătos". Acesta este sfatul lui Roubini pentru autorităţile române.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cuvântul-cheie: reformele

Cel mai important, potrivit lui Roubini, este să avem siguranţa "că elementele cadrului economic şi financiar sunt sănătoase", în caz contrar riscăm să repetăm experienţa Greciei, care nu se încadra în criteriile economice în momentul când a trecut la euro.

"Nu cred că ţara va putea adopta euro în 2015, pentru că nu sunteţi pregătiţi. Mai bine aşteptaţi un an sau doi ca să fiţi în forma de care aveţi nevoie, să nu repetaţi greşeala Greciei", a precizat economistul.

Potrivit acestuia, în afara zonei euro sau în interiorul ei, România trebuie să continue reformele, spre binele său. În acest fel, avem şansa să fim loviţi mai puţin dur de şocurile din afară.

Când vom fi pregătiţi?

Niciodată pe deplin, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, pentru EVZ, precizând că momentul aderării trebuie ales cu grijă, astfel încât să-i valorificăm la maximum avantajele.

"Trebuie făcut un compromis între argumentele pro şi contra şi să găsim momentul optim, astfel încât să maximizăm avantajele, să ieşim net în câştig", susţine Ionuţ Dumitru.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, nu este atât de sceptic când vorbeşte de viitor, însă foloseşte cuvinte dure pentru prezent. El a declarat, recent, la o dezbatere pe tema adoptării euro, că "suntem admirabil de nepregătiţi" pentru adoptarea monedei unice. Potrivit lui Vasilescu, dacă nu ne stabilim un reper pe care să-l urmăm şi tot amânăm, vom amâna şi pregătirile.

Mană cerească pentru exportatori

Exportatorii şi-ar dori ca aderarea la zona euro să aibă loc cât mai curând, deoarece, în acest fel, ar fi scutiţi de problemele provocate de riscul de curs valutar, a declarat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Importatorilor şi Exportatorilor din România.

"În lunile martie şi aprilie când leul a cunoscut o apreciere, toţi exportatorii români au suferit pierderi. Ca atare, dacă ar trebui să răspundă la întrebarea dacă trebuie România să adere la zona euro, exportatorii ar răspunde da", a spus Ionescu.

La rândul său, analistul economic Ilie Şerbănescu este de părere că, după experienţa Greciei, "uşa zonei euro e închisă pentru toţi candidaţii cel puţin şapte-zece ani". El spune că nu trebuie să ne grăbim să adoptăm euro, cum fac ţări ca Polonia şi Cehia. (A contribuit Teodora Vasâlca-Cimpoi) "După experienţa cu Grecia, uşa zonei euro este închisă pentru toţi candidaţii pe o perioadă de cel puţin şapte-zece ani." ILIE ŞERBĂNESCU, analist economic "Suntem admirabil de nepregătiţi pentru aderarea la zona euro. Dar dacă nu ne stabilim un reper, vom amâna şi pregătirile." ADRIAN VASILESCU, consilierul guvernatorului BNR "România nu va fi niciodată pe deplin pregătită pentru a intra în zona euro, dar momentul aderării trebuie ales cu grijă." IONUŢ DUMITRU, şeful Consiliului Fiscal "Volumul schimburilor comerciale ale unei ţări abia ieşite din zona extra euro şi intrate în zona euro se dublează." MIHAI IONESCU, Preşedintele ANEIR Citiți și:

  • Ionuţ Dumitru: România nu va fi niciodată total pregătită pentru zona euro
  • Ilie Şerbănescu: Zona euro își va închide porţile pentru România cel puţin 7-10 ani
  • Nouriel Roubini: Cât este de contagioasă Grecia