Echipa naţională de fotbal a României a dat lovitura aseară la Istanbul, învingând Turcia cu scorul de 1-0. Golul celei de-a treia victorii din tot atâtea meciuri în actuala campanie de calificare a fost izbutit de Gicu Grozav, în prelungirile primei reprize.
Tricolorii au 9 puncte şi, la fel de important în ecuaţia calificării, a mărit la şase puncte „ecartul” faţă de Turcia, principala adversară în lupta pentru locul secund, care duce la baraj. Pentru echipa lui Victor Piţurcă urmează marţi, pe „Naţional Arena”, meciul-şoc împotriva Olandei. Turcii au început avântat meciul de aseară şi Tătăruşanu a avut de două ori emoţii în primele momente ale meciului.
Mai întâi, în minutul 8, la lovitura de cap a lui Semih Kaya, pe care a parat-o extraordinar. Peste alte opt minute, Bulut s-a desprins foarte bine dintre fundaşii români, dar lovitura sa de cap a trecut pe lângă poartă. România a echilibrat meciul, şi-a ţinut adversarii departe de poartă şi a dat lovitura, în prelungirile primei reprize.
În minutul 45+1, Pintilii l-a deschis extraordinar pe Gicu Grozav, iar petrolistul l-a „executat” pe Volkan Demirel cu un şut perfect. Deşi este dreptaci, Grozav a lovit ireproşabil balonul cu stângul, cu o execuţie de mare atacant. Turcii au atacat non-stop după pauză, au împins liniile cu furie, dar tot românii au avut marile ocazii, pe contraatac. Mai întâi, lui Marica, în minutul 60, i-a lipsit un vârf de gheată să ajungă la întâlnire cu mingea pasată excelent în „gura” porţii de Raţ.
Peste trei minute, Răzvan Cociş, „copilul” lui Piţurcă, introdus în locul lui Grozav ca să închidă jocul, s-a trezit faţă în faţă cu Volkan, într-o poziţie excelentă, dar a tras, incredibil, direct în peluză. Ultimele 20 de minute au fost electrizante. „Ienicerii” ne-au masat în jurul propriului careu. Jucătorii ambelor formaţii au greşit incredibil în mai multe rânduri.
Singurul lucru care a rămas nemişcat în infernul de la „Sukru Saracoglu” – şi cel mai important – a fost scorul de pe tabelă. În minutul 76, Arda Turan a slalomat printre fundaşii tricolori, dar n-a mai avut forţa să expedieze un şut periculos. În prelungirile prelungirilor, Nuri Şahin a trimis cu capul, din poziţie favorabilă, peste poartă. Abia atunci am răsuflat uşuraţi pentru un succes grozav.
Victor Piţurcă susţine că România a scos aproape sigur echipa Turciei din calculele calificării.
3 goluri a marcat Gicu Grozav în doar şase partide jucate la naţională
Eroul de la Istanbul: „Încă nu realizez ce gol mare am înscris”
Aşa cum era de aşteptat, atmosfera de pe arena „Sukru Saracoglu”, din Istanbul, a fost incendiară. Suporterii turci au reuşit să creeze o atmosferă incendiară chiar şi în finalul partidei, atunci când gazdele erau conduse cu scorul de 1-0. 3.000 de fani români au ţinut să vadă meciul pe viu şi au încercat să le ţină piept turcilor. Cu toată străduinţa, suporterii noştri s-au putut auzi doar câteva momente.
La final, fanii otomanilor şi-au fluierat copios favoriţii şi au cerut demisia selecţionerului Abdullah Avci. Printre cei care au încurajat aseară echipa naţională au fost şi componenţii formaţiei Petrolul Ploieşti. Prahovenii au disputat, ieri, la Istanbul, un meci amical cu Galatasaray, şi au învins cu scorul de 2-0, graţie unei „duble” a lui Younes Hamza.
La partidă au fost prezenţi Gheorghe Hagi şi Gheorghe Popescu, foşti mari jucători ai formaţiei Galatasaray. De asemenea, Alexandru Piţurcă, fiul selecţionerului, a luat şi el loc la tribuna oficială.
Românii le-au închis gura aseară fanaticilor suporteri turci printr-o evoluţie de excepţie
Piţurcă: „Am făcut un meci excepţional”
„Încă nu realizez ce gol mare am înscris”, a spus, la final, Gicu Grozav, eroul României. Tip rigid, selecţionerul Victor Piţurcă şi-a ascuns cu greu satisfacţia la final. „Credeam în victorie, chiar dacă ştiam că e greu. E un succes mare. Am făcut un meci excepţional. Important este că rămân cele trei puncte care vor cântări greu. Am făcut faza de apărare aproape perfect. Am avut şi contraatacuri periculoase. Puteam să mai marcăm. Într-o oarecare măsură am scos Turcia din lupta pentru calificare. Dacă nu pierdem cu Olanda şi turcii se încurcă în jocul cu Ungaria, suntem la baraj”, a declarat Piţurcă.
"Acum avem nevoie de odihnă. Trebuie să ne recuperăm înaintea unui joc foarte greu cu Olanda.”
VICTOR PIŢURCĂ, selecţionerul României
"Nu realizez cât de important e golul pe care l-am marcat. Am luat o opţiune serioasă la calificare.”
GHEORGHE GROZAV, atacant la echipa naţională
"Am zis că putem obţine punct sau puncte în Turcia. E un rezultat extraordinar pentru România.”
GHEORGHE HAGI, fost internaţional român
"A fost un meci teribil, contra unui adversar de valoare. Am tratat lucrurile serios şi a ieşit bine.”
DORIN GOIAN, fundaş echipa naţională
CITIŢI ŞI:

  • Piţurcă: "Am scos Turcia din luptă"
  • Gică Hagi: "Un rezultat extraordinar"
  • Gicu Grozav: "Nu realizez cât de important e acest gol"
  • Turcia – România 0-1! Victorie de SENZAŢIE a României la Istanbul. Gol superb marcat de petrolistul Gicu Grozav. România a jucat excelent