Romii vor să dea în judecată Biserica Ortodoxă. Dorin Cioabă: „Trebuie să se facă puțină lumină în situația aceasta”
- Antonia Hendrik
- 28 februarie 2023, 18:36
Romii vor să dea în judecată Biserica Ortodoxă prin care să i se ceară recunoașterea implicării în anii de robie a romilor și scuze public față de această etnie. Anunțul a fost făcut de Dorin Cioabă înaintea Conferinței Romilor Europeni.
Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, vrea să dea în judecată Biserica Ortodoxă Română. Acesta a precizat faptul că mai marii bisericii nu și-au cerut niciodată scuze public pentru momentul istoric petrecut în urmă cu aproape 170 de ani.
Va cere în instanță ca Biserica Ortodoxă să recunoască implicarea în anii de robie a romilor
Patriarhia va fi astfel dată în judecată într-un proces internațional pentru perioada în care Biserica ar fi contribuit la sclavia romilor din România.
„Credem noi că trebuie să se facă puțină lumină în situația aceasta. De 167 de ani de când romii au fost dezrobiți, Biserica Ortodoxă nu a făcut nimic și nu și-a cerut niciodată scuze public și tot mușamalizează acest subiect.
O să spunem în conferință și de ce. Am cerut public și prin diverse proiecte, pentru că au fost o serie de proiecte cu fonduri elvețiene pe care ei le-au refuzat, pentru că n-au vrut să pună la dispoziție documente”, a spus Dorin Cioabă, pentru Turnul Sfatului.
Dorin Cioabă vrea ca Biserica să își ceară scuze public față de romi
Subiectul legat de dezrobirea romilor și implicarea Bisericii Ortodoxe Române se va dezbate și analiza timp de trei zile, începând de miercuri, 1 martie, în cadrul Conferinței Romilor Europeni care va avea loc la Sibiu.
„A venit vremea să recunoască public faptul că au ținut în robie conunitatea de romi, fără să recunoască faptul că au făcut mult rău neamului. Și nici scuze nu și-au cerut public. Papa a făcut un astfel de gest în timpul vizitei în România și și-a cerut scuze în numele Biserici Catolice”, a mai spus Dorin Cioabă în anunțul făcut despre Conferința Romilor Europeni, eveniment care va începe pe 1 martie, în Sibiu.
Pe de altă parte, Dorin Cioabă anunță că tot mâine va fi pusă piatra de temelie a primului Muzeu Internațional al Romilor care va fi construit pe Strada Ogorului la nr. 38, relatează turnulsfatului.ro.
Minoritatea Romilor de la robie, la libertate şi speranță
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmis cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Dezrobirea Romilor în Principatele Române, eveniment organizat de Departamentul pentru Incluziune Socială şi Drepturile Omului din cadrul Guvernului României, la Muzeul Național de Artă al României, vineri, 19 februarie 2016:
„Anul acesta, 2016, se împlinesc 160 de ani de la Dezrobirea Romilor în Principatele Române (20 februarie 1856). Minoritatea romă constituie unul dintre grupurile etnice cele mai mari din România. Conform recensământului din anul 2011, ei numărau 621.573 de persoane (adică 3% din totalul populației).
Stabilirea romilor în Țările Române şi situația lor juridică de robi timp de mai bine de cinci secole, sunt teme prezentate adeseori superficial sau în mod tendențios. Deși s-au păstrat puține documente din epocă, pe baza studiilor lingvistice, în secolul al 18-lea s-a stabilit cu exactitate apartenența romilor la poporul indian, limba acestora fiind derivată din vechea sanscrită.
În drumul lor spre Europa ei au străbătut Orientul Mijlociu, de unde au împrumutat o serie de caracteristici lingvistice, apoi s-au stabilit pentru o vreme în Imperiul Roman de Răsărit sau Imperiul Bizantin (Ρωμανία – România - corespondentul în limba greacă al lui Imperium Romanorum) de unde şi-au luat numele de romi, iar limba lor s-a numit români”, se arată în mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.