Viceprimarul Timișoarei, Traian Stoia, a dezvăluit că romii din clanul Cârpaci au deshumat ilegal un mort din cimitirul de pe Calea Buziașului şi l-au mutat într-o capelă ridicată ilegal în cimitirul Rusu Şirianu. Cele două cimitire se găsesc în zone diferite ale Timișoarei, la mare distanță: „În mormântul de pe Calea Buziașului există o spărtură, o dovadă de mutare a plăcii de deasupra. Aici era înmormântat, din 2009, un tânăr de 16 ani (Ionică Cârpaci – n.r.).

L-au bătut pe paznic

Potrivit viceprimarului, după înhumare, tatăl acestuia, pe care îl cheamă tot Ionică Cârpaci, a solicitat și a obținut de la primărie un permis de lucru în vederea amenajării unei construcții funerare. „Astfel, i s-a aprobat executarea unui cavou suprateran, în Cimitirul Rusu Șirianu, cu o înălțime maximă de 1,80 metri. Cârpaci Ionică nu a respectat toate datele din proiect, nu a respectat niciun fel de condiții pe care le impunea proiectul și ajungem finalmente la o cu totul altă construcție: înălțimea e dublă, volumetria la fel. Ca urmare a acestei încălcări a permisului de lucru, primăria încearcă demolarea”.

În 2010, în seara de Crăciun, familia a exhumat cadavrul tânărului și l-a mutat în capelă. „Paznicul cimitirului a încercat să se opună, pentru că ei aveau doar actul de transport, de la Buziaşului la Rusu Şirianu. L-au luat la bătaie pe paznic, iar omul a sunat la 112. Poliția a ajuns după mutarea cadavrului”, a mai dezvăluit viceprimarul Traian Stoia. La momentul respectiv, reprezentanții municipalității au făcut plângere la Poliţia Timiş, solicitând investigarea cazului. Conform Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, dosarul a fost soluționat cu „neînceperea urmăririi penale”. Familia Cârpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraș, deținând 144 de proprietăți, majoritatea în zona centrală. Toate au fost acaparate printr- o strategie bine pusă la punct, din care au făcut parte inclusiv falsuri în acte.