Românul care a trăit 148 de ani. Longevitatea lui a atras atenția oamenilor de știință

Românul care a trăit 148 de ani. Longevitatea lui a atras atenția oamenilor de știință Sursă Youtube

Românul care a trăit 148 de ani a atras atenția oamenilor de știință și puțini i-au descoperit secretul longevității. Se zice că ar fi ucis un om și că ar fi fugit toată viața de autorități.

Românul care ar fi trăit 148 de ani s-a născut în anul 1804, în Valea Loznei, un sat din judeţul Sălaj și ar fi murit în Cluj. Se zice că Maftei Pop ar fi omorât din greșeală un copil și că ar fi fugit toată viața de poliție. Pentru că nu avea şcoală, presta diverse munci în cătunele unde se stabilea, în schimbul alimentelor.

Oamenii care l-au cunoscut au povestit că acesta era „înalt și voinic cât doi bivoli” și că umbla la pieptul gol, chiar şi pe vreme de viscol, purtând o cămaşă ţărănească din pânză şi cioareci în picioare. El nu avea casă și dormea pe unde apuca.

Nici oamenii de știință n-au găsit o explicație

Prima persoană care a încercat să afle cum a reulșit Maftei Pop să trăiască 148 de ani a fost Ana Aslan. Apoi, cercetătorul I. C. Parhon a preluat observațiile ei în lucrarea sa – „Biologia vârstelor. Acesta a scris că bărbatul putea să care un lemn de 10-12 metri la 102 ani și că avea o forță incredibilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ca putere era tânăr şi era privit ca un fenomen. Avea o forţă musculară puţin obişnuită. A lucrat la maşina de treierat, maşină primitivă, pe care o învârtea cu mâna. Tot cu o mână trăgea cei doi bivoli puşi la jug. Aducea din pădure trei grinzi, în spinare, de la 2-3 kilometri depărtare, peste dealuri, până la 100 de ani. La 120 de ani, încă putea purta câte un lemn de 10-12 metri”, scria I. C. Parhon.

În certificalul de deces scria că Maftei Pop nu fost bolnav niciodată trecând peste toate molimile şi epidemiile catastrofale ale lumii - epidemiile de tifos, ciumă, holeră, lepră. A trecut şi peste majoritatea războaielor importante ale ultimelor două secole ale mileniului, de la cel Ruso-Turc (1806-1812), la Războiul de Independență (1877), cel Balcanic (1913), Primul Război Mondial (1914-1918) şi al Doilea Război Mondial (1939-1945).

Chiar dacă era un fenomen în toate satele, mulți considerau că este prostănac pentru că nu a avut soție și pentru că nu a reușit să își facă casa lui, potrivit Ziare.