Evenimentul Zilei > Social > „Românul absolut” Petre Țuțea, dus spre locul de veci ca un simplu țăran
„Românul absolut” Petre Țuțea, dus spre locul de veci ca un simplu țăran

„Românul absolut” Petre Țuțea, dus spre locul de veci ca un simplu țăran

La începutul anilor 90, personalitatea lui Petre Țuțea i-a fascinat pur i simplu pe românii abia ieșiți din comunism. Țuțea era, însă, prea bătrân ca să se mai bucure de asemenea deșertăciuni. Iar faptul că a fost dus la locul de veci cu un car tras de vaci are un simbolism aparte. Pentru Petre Țuțea, onorurile acestei lumi nu reprezentau decât deșertăciunea deșertăciunilor.

Petre Țuțea a fost o personalitate în tinerețe. Era cunoscut în București ca geniul Bucureștiului, un geniu oral. I s-a spus ”Ultimul Socrate” și ”un român absolut”, până a fost întemnițat. Când a murit a fost dus spre locul de veci făcîndu-l într-un car tras de vaci.

Abia după 1989, Petre Țuțea cunoaşte o popularitate fulminantă, la 87 de ani

Puțini oameni l-au cunoscut pe Petre Țuțea înainte de 1989: le era teamă de Securitate care îl urmărea pe filosof, chiar dacă el îmbătrânise și era bolnav.

Însă, după Revoluție Domnul Petrache a strălucit, a devenit idol al tinerilor de atunci, deși avea deja 87 de ani. I s-a spus ”Ultimul Socrate” și ”un român absolut”. A murit pe 3 decembrie 1991, la 89 de ani, sărac și bolnav de Parkinson.

Pe ultimul drum, este dus de la Bucureşti la Boteniul natal cu o maşină care transporta morcovi. Înmormântarea are loc în ziua Sfîntului Nicolae, drumul spre locul de veci făcîndu-l într-un car tras de boi. Cei prezenţi la înmormântare susţin că nici măcar nu erau boi. Erau vaci.

Petre Țuțea cunoaşte o popularitate fulminantă, la 87 de ani
Despre Petre Ţuţea s-a spus că a fost ”un român absolut”. În tinerețe a fost comunist convins, apoi condamnat pentru legionarism, pentru a muri în 1991 sub steagul galben al PNL. A fost adulat în anii ’90, când Marian Munteanu, liderul studenților de atunci, l-a adus pe Petre Țuțea în atenția protestatarilor din Piața Universității.

I s-a mai spus ”Ultimul Socrate” și întrebat cum a suportat 13 ani de temniță comunistă. Însă, Petre Țuțea a ezitat să răspundă. În cele din urmă, a spus doar concluzia despre comuniști: ”Am stat 13 ani în temniță pentru un popor de idioți.”

Petre Țuțea, a fost ministru în perioada interbelică
Lucrează la Ministerul Economiei Naţionale şi este trimis în mai multe călătorii diplomatice: Berlin, Budapesta şi Moscova. Intră apoi într-un cerc select de intelectuali:Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Constantin Noica şi alţii. Colaborează la revista “Cuvântul” a lui Nae Ionescu. Influenţa acestor personalităţi ale culturii româneşti îi va marca viaţa. Petre Ţuţea trece de la stânga la dreapta, devenind legionar.

În cadrul Guvernului Naţional-Legionar, Petre Ţuţea a îndeplinit funcţia de Director în Ministerul Economiei Naţionale. Între 1940 şi 1944 a fost Şef de secţie în Ministerul Războiului, iar între anii 1944-1948 a fost Director de studii în Ministerul Economiei Naţionale.

Petre Țuțea, 13 ani de pușcărie
Petre Țuțea a evitat tot timpul să spună prin ce experiențe cumplite a trecut în temnițele comuniste, timp de 13 ani.

”Petre Țuțea a făcut parte din generația teribilă a lui Nae Ionescu. A fost băiat de popă, de la țară, din Boteni, Muscel. Tatăl lui a murit când era mic, iar pe el l-au trimis la școla militară. Acolo s-a remarcat, fiind mai isteț. A făcut liceul la Cluj, apoi Facultatea de Drept. Pentru că era remarcabil a fost trimis să studieze la Berlin. Acolo a cunoscut pe cei mai mari economiști și vârfurile spiritualității germane. Eu l-am cunoscut în pușcărie. El era cunoscut în București înainte de pușcărie, ca geniul Bucureștiului, un geniu oral. L-am cunoscut în 1952, la Jilava. După aceea, la Aiud am stat împreună. Comandantul închisorii, Crăciun, zicea: «Domnule Țuțea, înainte de a te cunoaște voiam să te omor, că-mi erai adversar, dar acum, că te cunosc, nici măcar ca adversar nu o mai pot face».

După pușcărie avea un ajutor social și Uniunea Scriitorilor i-a mai dat o sumă mică. I-a dat-o Zaharia Stancu pentru că și Țuțea, când a fost la putere, în timpul guvernului legionar, la Ministerul Economiei, le dăduse multe scriitorilor. Între Nea Petrache și profesorii universitari de atunci era o imensă diferență. Ear fi trebuit să se mai nască de câteva ori ca să aibă acces la ideile la care avea acces Petre Țuțea. Avea grație divină, șarm și un deosebit interes pentru ceea ce animat generația lui”, a povestit scriitorul Marcel Petrișor.

Petre Țuțea, biografia
Petre Ţuţea se naşte la 6 octombrie 1902, în satul Botenii de Muşcel, (judeţul Argeş). Urmează liceul la Câmpulung Muscel, şi la Cluj. Tot la Cluj face şi Facultatea de Drept, unde îşi ia titlul de doctor în ştiinţe juridice. În perioada studenţiei devine un comunist convins şi scrie la revista “Stânga”.

După cel de-al Doilea Război Mondial este anchetat cinci ani în stare de arest, fiind condamnat definitiv în 1956.

În cei 13 ani de temniţă trece prin închisorile Malmaison, Aiud, Jilava şi Ocnele Mari.

Petre Ţuţea a fost eliberat din închisoare în 1964, cu sănătatea şubrezită. Cu greu şi-a găsit o garsonieră la etajul opt al unui bloc de lângă parcul Cişmigiu, din Bucureşti. În parc, practica un tip de activitate didactică precum vechii filozofi greci: se plimba cu tinerii pe alei, învăţându-i diferenţa dintre lumina soarelui în amurg şi la răsărit, între prostie şi spirit, între necredinţă şi credinţă,.

A publicat articole (majoritatea sub pseudonim) în revistele de cultură şi a supravieţuit datorită meselor gratuite de la cantina Uniunii Scriitorilor”. scrie Marina Dohi pe site-ul Rețete și Vedete.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: