Legumele și fructele, testate de români cu aparate neomologate: Sunt niște jucării
- Iulia Moraru
- 31 martie 2024, 23:46
Testele pe alimente au devenit o practică tot mai populară printre români, aceștia optând din ce în ce mai mult să achiziționeze dispozitive specializate pentru a monitoriza cu atenție ce mănâncă.
Numai că, dispozitivele utilizate pentru testare nu sunt certificate oficial și, în plus, costul lor este considerabil. Cu toate acestea, aspectul cel mai important este că valorile obținute în urma testării alimentelor nu sunt considerate precise de către specialiști.
Tot mai multe alimente sunt testate de români cu dispozitive neomologate
Potrivit experților, astfel de dispozitive nu sunt incluse în registrul oficial al echipamentelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, nici în lista de dispozitive pentru care Biroul Român de Metrologie Legală - Institutul Național de Metrologie efectuează cercetări.
„Aceste aparate le putem oferi copiilor ca jucărie fără să le bage în gură pentru ca efectiv sunt niște jucării care nu au treaba cu realitatea. Valorile pe care le înregistrează aparatul sunt valori nereale.
Testele făcute în cadrul ICA au dovedit că valorile pentru nitrați sunt uneori mult mai mici alteori mai mari decât cele pe care aparatul le indică”, a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA, despre testele făcute pe alimente.
Sfaturi pentru cei atenți la ce mănâncă
De cealaltă parte, producătorii români afirmă că testele sunt efectuate în laboratoare specializate, asigurând calitatea produselor lor.
Aceștia recomandă să fie citită eticheta de pe alimente în primă fază, iar dacă există ingrediente pe care nu le înțelegem, putem întreba pe cineva.
„În momentul în care mergem într-un magazin sau târg, ne uităm și citim cu atenție eticheta. Daca nu găsim un ingredient pe care să îl înțelegem, ne uităm pe internet sau întrebăm pe cineva ca să știm ce mâncăm”, precizează Diana, producător.
Autoritățile au anunțat că în perioada imediat următoare vor fi efectuate noi inspecții pentru a asigura siguranța alimentelor.
Preocupări printre români după scandalul „puiului vopsit”
Preocupările românilor cu privire la ce alimente consumă au venit și ca urmare a declarațiilor făcute de fostul șef ANPC, Horia Constantinescu, ce spunea că anumiți pui sunt vopsiți de producători.
„Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care își vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar și aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată”, a transmis acesta.
Ulterior, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Dănuț Păle, a declarat că Horia Constantinescu a generat o „stare emoțională extraordinară” în rândul populației și a respins afirmațiile acestuia.