Românii se tem de vaccinul AstraZeneca. Număr record de programări anulate în 24 de ore
- Nicolae Comănescu
- 16 martie 2021, 16:57
Vaccinul AstraZeneca rămâne în joc în România, dar mulți români s-au răzgândit și și-au anulat programările inițiale.
Vaccinul AstraZeneca a dat naștere multor discuții în ultima perioadă, iar lumea nu mai vrea să se imunizeze. Antidotul produs de compania farmaceutică anglo-suedeză este evitat de tot mai multă lume. După ce au apărut informații legate de embolie pulmonară sau tromboză venoasă profundă sau scăderea trombocitelor.
Mai multe țări au retras acest vaccin din campaniile de imunizare. dar nu și România. Însă, AstraZeneca nu mai are credibilitate, chiar dacă mai mult evoci autorizate au spus că nu există motive de îngrijorare.
„Un număr mai mare de persoane şi-au făcut programări pe aceste centre”
În doar 24 de ore, 33.000 de români au renunțat la programarea pentru vaccinarea cu AstraZeneca. „În ceea ce priveşte numărul de persoane programate, în ultimele 24 de ore, pentru vaccinul de la AstraZeneca ,pot să vă spun că au fost anulate 33.000 de programări. Din totalul celor 446.896 de programări care erau în platforma informatică de programare.
Cu toate acestea, pot să vă spun că la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la compania AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.347 de locuri libere. Din peste 100.000 cât erau disponibile la sfârşitul acestui weekend. Ca atare, deşi şi-au anulat programări un număr mare de persoane, în acelaşi timp un număr mai mare de persoane şi-au făcut programări pe aceste centre.
La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza I şi aproximativ 419.000 de persoane pentru cea de-a doua doză.” A declarat Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare din România.
Vaccinul AstraZeneca va fi folosit în campania din România
Oficialul a ami anunțat că în țara noastră, campania de vaccinare se va baza și pe AstraZeneca. „România a decis, în urma unei şedinţe extraordinare, continuarea la acest moment cu vaccinarea de la compania AstraZeneca. Vaccin care este autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
Faţă de care EMA şi-a menţinut acelaşi nivel de recomandare. Adică beneficiile la acest moment depăşesc riscurile şi din acest punct de vedere se recomandă vaccinarea. Fără să existe, legat de evenimentele trombo-embolice raportate la nivel european, semnale ale unei frecvenţe mai mari decât în populaţia generală, nevaccinată.”