Românii se pregătesc de o nouă minivacanță. Nu toți bugetarii beneficiază de cele cinci zile libere

Românii se pregătesc de o nouă minivacanță. Nu toți bugetarii beneficiază de cele cinci zile libereSursa foto: EVZ

Elevii și bugetarii se vor bucura de o nouă minivacanță. De data aceasta, cu tot cu puntea dată de autorități, românii vor avea liber cinci zile. Nu toți bugetarii beneficiază de zilele libere. În unele sectoare, ziua oferită liberă de autorități drept punte este zi lucrătoare.

Elevii și bugetarii vor avea cinci zile libere la începutul lunii iunie. Guvernul a decis să facă punte între Ziua Internațională a Copilului și Rusalii, astfel că românii se vor bucura de o minivacanță în perioada 1-5 iunie, inclusiv.

Salariații din mediul privat vor beneficia de ziua liberă de 1 iunie indiferent dacă sunt părinți sau nu. Deși s-a creat o punte între Ziua Copilului și Rusalii, în unele sectoare ziua de vineri, 2 iunie, este lucrătoare. În această categorie intră și poștașii. Șeful Casei Naționale de Pensii a dat asigurări pensionarilor că își vor primi banii la timp, asta pentru că Poșta Română va lucra pe 2 iunie.

„Noi avem convenție încheiată între CNPP (Casa Națională de Pensii Publice n.r.) și Compania Națională Poșta Română în care sunt stipulați foarte clar termenii atât de plată, cât și de distribuire a pensiilor. Este o problemă la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie privind acele zile libere.

Am vorbit personal cu șeful companiei Poșta Română. Ei vor lucra pe 2 iunie, vineri. Am primit asigurări că vor începe să distribuie pensiile pe 2 iunie pentru acei beneficiari care au ales ca plata prin mandat poștal, urmând ca după data de 6 să intrăm program normal”, a declarat șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, în urmă cu aproximativ o săptămână.

Ce zile libere mai au bugetarii în 2023

Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală sunt zile în care nu se lucrează. Acordarea zilelor libere se face de către angajator, iar în cazul în care angajatul nu își poate lua ziua liberă, atunci i se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Bilanțul minivacanțelor de pe tot parcursul anului 2023 arată că românii vor contabiliza două minivacanțe de câte 3 zile fiecare, cinci minivacanțe de 4 zile și o minivacanță de 5 zile.

După liberele de Ziua Copilului și Rusalii, bugetarii vor mai avea parte de un weekend prelungit în august. Așa cum au procedat până în prezent, se așteaptă ca guvernul să declare ziua de 14 august liberă, pentru bugetari, ca să facă punte între weekend și ziua de marți, 15 august, care este zi nelucrătoare. Angajații de la stat vor avea astfel o nouă minivacanță, în perioada 12 - 15 august.

Ce zile libere au mai rămas în 2023, potrivit Codului Muncii:

  • 1 iunie (Ziua Copilului) – joi
  • prima și a doua zi de Rusalii; 4 și 5 iunie – duminică și luni
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – vineri
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și Marți.