Jurnaliștii de la ReplicaOnline.ro scriu că situaţia nămolului sapropelic de la Techirghiol nu pare să frământe pe nimeni, deşi este o bogăţie naturală pe cale de „exterminare”. De un an de zile se comentează şi se trag semnale de alarmă că, dacă acest nămol nu va fi exploatat cu măsură, el îşi va pierde din proprietăţi şi nu îl vom mai avea.

În urmă cu câteva luni, au fost organizate mai multe dezbateri în cadrul cărora reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoncologie Marină, ai Institutului Grigore Antipa, ai Institutului de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, dar nu numai, au stabilit că este imperios necesar să fie efectuat un studiu asupra Lacului Techirghiol. Studiul complex ar urma să indice cum anume să se realizeze exploatarea nămolului, aşa încât acesta să poată fi valorificat durabil. 

Aceștia au cerut un studiu care să se întindă pe 2 ani, doar că de la plan la realitate este cale lungă, iar totul s-a împiedicat într-un aviz al unei instituţii a onor statului român. 

Deputatul PNL de Constanţa, Bogdan Huţucă, a adresat o interpelare pe această temă în timpul guvernării Sorin Grindeanu. A primit şi un răspuns, un soi de „apă de ploaie” care nu a clarificat nimic. Aşa că a revenit cu o nouă interpelare, adresată de data aceasta premierului Mihai Tudose. Şi aşteptăm… Probabil cpână când noua firmă care a obţinut autorizare de explorare a unui perimetru din lac se va apuca şi de exploatare, iar de aici… putem pune cruce nămolului de la Techirghiol!