Românii riscă majorarea prețului la gaze. Redevența plătită de Transgaz va fi mărită de 25 de ori 

Românii riscă majorarea prețului la gaze. Redevența plătită de Transgaz va fi mărită de 25 de ori  Sursa foto: dreamstime.com

Un amendament depus de PSD-PNL cere majorarea redevenței Transgaz pe concesiunea sistemului național de transport al gazelor naturale. Creșterea va fi de la 0,4% la 10% din valoarea veniturilor brute realizate din activitatea de transport al gazelor naturale.

Redevența plătită de Transgaz va fi mărită de 25 de ori. Operatoriii de transport și distribuție a energiei electrice și gaze naturale ar urma să fie scutiți de impozitul pe cifra de afaceri. Cel puțin asta arată amendamentele depuse de PSD și PNL, la proiectul cu măsuri fiscale și bugetare.

Este vorba de companiile de transport Transelectrica și Transgaz. De operatorii de rețele de distribuție a energiei din grupurile Electrica SA, Enel, E.ON și fostul CEZ. De distribuitorii de gaze naturale din grupurile Engie și E.ON. Dar și de alți operatori mai mici de rețele de distribuție a gazelor.

Redevența plătită de Transgaz va fi mărită de 25 de ori

Pe de altă parte, un alt amendament depus de PSD-PNL stipulează majorarea redevenței datorate de Transgaz. Taxa pe concesiunea de transport al gazelor naturale va fi de la 0,4% la 10% din valoarea veniturilor brute. O astfel de decizie poate duce la majorarea prețurilor la gaze pentru români.

Ne puteți urmări și pe Google News

Monopolul asupra transportului gazelor îl deține Transgaz. Asta înseamnă că va fi singura companie care va plăti această redevență majorată. Transportul gazelor este o activitate reglementată și majorarea redevențelor va duce și la creșterea costului, care mai departe se va putea reflecta în tarifele finale la gaze.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Sursa foto: Facebook

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este obligată să recunoască astfel de costuri suplimentare la stabilirea tarifelor de transport al gazelor.

Redevența pentru transportul gazelor crește de la 0,4% la 10%

Amendamentul prevede abrogarea articolului 103 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012, aliniatul 2. Acest articol care va fi abrogat prevedea:

„Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (2) lit. b) din Legea petrolului nr. 238/2004, (...) redevenţa anuală pentru concesiunea serviciului de transport al gazelor naturale plătită de operatorul acestuia, în calitate de concesionar, este de 0,4% din valoarea veniturilor brute realizate din activitatea de transport al gazelor naturale”.

În legea petrolului, se prevede „o cotă de 10% din valoarea veniturilor brute realizate din operațiuni petroliere de transport şi tranzit al petrolului prin sistemele naționale de transport al petrolului”.