Transgaz va prelua rețeaua de transport a gazelor din Republica Moldova. Marile avantaje

Transgaz va prelua rețeaua de transport a gazelor din Republica Moldova. Marile avantaje Ioan Sterian. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Preluarea rețelelor de transport al gazelor de către Transgaz va aduce beneficii pentru Republica Moldova. Mai multă securitate energetică, dar și un ritm mai accelerat de racordare pentru consumatorii casnici și industriali.

Transgaz România, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, începe să opereze Sistemul Național de Transport Gaze. Operarea se va face începând de marți, 19 septembrie, inclusiv în Transnistria.

Directorul Transgaz, Ion Sterian, a spus că acesta este un eveniment de o importanță istorică atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România. Acesta a mai spus că urmează investiții majore în următorii cinci ani. Rețeaua de transport a gazelor naturale din Republica Moldova va fi modernizată. De asemenea, va fi accelerată racordarea la rețea a gospodăriilor care nu au încă acces la aceste resurse.

„Prin preluarea operării rețelelor de gaze ale Rep. Moldova, este primul pas în procesul de integrare europeană. Partea de transport a energiei electrice, reprezintă al doilea pas. La capitolul gaze, s-a închis acest subiect aici, pe partea de transport curent electric există și se lucrează la mărirea capacităților, pe partea rutieră autostrada va fi și ea gata cât de curând, de la Iași la Chișinău, că se lucrează. Comisia Europeană susține foarte puternic Guvernul și Rep. Moldova. Îmi doresc să se deschidă cât mai repede toate capitolele de negociere și Rep. Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a spus Ion Sterian pentru Radio Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News
Contractul dintre Transgaz și rușii de la Gazprom a fost rupt

Sursa foto: arhiva EVZ

Preluarea rețelelor de transport al gazelor din Republica Moldova de Transgaz aduce securitate energetică

Directorul Transgaz a ținut să transmită un mesaj cetățenilor din Republica Moldova. Acesta a spus că preluarea rețelelor de transport al gazelor va însemna mai multă securitate energetică pentru întreaga țară. Această preluare nu va aduce nimic rău, ci din contră, va fi accentuat ritmul de racordare.

„Nu se va întâmpla nimic rău prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al Republicii Moldova, din contră, se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, va crește gradul de securitate în aprovizionare cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori”, a declarat Ion Sterian.

Transgaz România, prin Vestmoltransgaz, operează gazoductul Iași - Ungheni-Chișinău. Acesta este cel mai strategic obiectiv de infrastructură energetică al Republicii Moldova. Preluarea operațiunilor de transport gaze în Republica Moldova este un pas important în securizarea energetică a statului. De asemenea, aceasta vine și cu eliminarea unuia dintre cele mai mari impedimente în implementarea directivei europene în domeniul gazelor, potrivit experților economici de la Chișinău.