Românii, înnebuniți de caniculă și interdicții aberante. Imagini incredibile, la doi pași de Parlament
- Iulia Moise
- 16 iulie 2024, 15:09
Exclusiv. Românii sunt înnebuniți de caniculă, dar și de legile aberante care interzic scăldatul în orice apă, naturală sau nu, de pe suprafața României.
România n-a fost în stare să declare ca zonă de îmbăiere decât litoralul Mării Negre
Interdicția de a face baie în râurile și lacurile de pe tot cuprinsul țării vine din incapacitatea instituțiilor publice de a se pune în acord cu legislația UE, care cere ca toate zonele de scăldat să fie declarate și autorizate ca atare.
Așa că, în loc ca angajații statului să adapteze legislația românească la cea europeană, au făcut ce era mai simplu: au interzis scăldatul și au impus amenzi oamenilor care se scaldă în râuri și lacuri.
Numai că, după săptămâni de caniculă, dintre care ultimele zile cu cod roșu de temperaturi extreme, românii simt că nu mai au de ales. Și ignoră riscul de a fi amendați pentru unul dintre cele mai naturale gesturi - scăldatul în zilele fierbinți. Așa că fie intră în lacurile sau fântânile publice, fie găsesc soluții și mai ingenioase și, adesea, amuzante.
Înnebuniți de caniculă. Au scos piscina gonflabilă în stradă
Imagini incredibile au fost surprinse la o aruncătură de băț de Parlamentul României. Căldura l-a năucit în așa măsură pe un bărbat, încât și-a scos piscina gonflabilă în stradă, ca să se răcorească. Imaginea cu omul la scăldat în mijlocul Bucureștiului a ajuns în spațiul online.
Sunt zile de foc în România, cu temperaturi istorice de peste 43 de grade la umbră. În marile orașe aerul este aproape irespirabil, iar pentru cei care nu sunt dotați cu aparate de aer condiționat în locuințe, căldura este greu de suportat.
Un bucureștean, despre care nu se știe dacă deține sau nu aer condiționat în casă, a ținut să arate că are în schimb piscină gonflabilă. Probabil, nemulțumit de dimensiunile căzii din baia proprie, omul și-a scos pe trotuar piscina mult mai încăpătoare, și-a umplut-o cu apă și s-a răcorit în văzul lumii, la doar la câțiva metri de Parlamentul României.
Imaginea a fost surprinsă de Narcisa Iorga în Zona Piața de Flori și postată pe rețelele sociale.
„Capitală europeană 2024”, este unul din zecile de comentarii.
La scăldat în fântâna arteziană, pe caniculă
În același timp, la Zalău, un om mai puțin norocos, adică fără piscină gonflabilă, nu a mai suportat căldura și, în lejerie intimă, a intrat să se răcorească în fântâna arteziană din centrul orașului.
În Zalău, în aceste zile, au loc dese întreruperi de apă în rețeaua publică. Mai mult, oamenii se plâng și că ștrandul care i-ar fi ajutat pe localnici în aceste zile caniculare, este închis.
Apele de îmbăiere din România, doar pe Litoral
Legea nr 546/2008 privind gestionarea calităţii apei stabilește care sunt zonele de îmbăiere permise pe teritoriul României. Astfel, din cele peste 3.000 de corpuri de apă, doar zone litorale din România sunt declarate ca zone de îmbăiere. Pur și simplu, potrivit listei publicate de Ministerul Sănătății, doar plajele de la Marea Neagră sunt deschise pentru scăldatul oamenilor. Cu o excepție: plaja Lac Ciuperca din Tulcea...
Directiva europeană e clară: „Statele membre identifică anual toate apele pentru scăldat și definesc durata sezonului de scăldat”. Zonele autorizate pentru scăldat - așa-numitele ape de îmbăiere - trebuie să întrunească o serie de standarde impuse de UE. În 2021, de exemplu, din apele declarate la UE, adică cele de pe litoral, 84% au avut o calitate excelentă și 16% bună.