Românii din Spania vor acasă

Românii din Spania vor acasă

În urma unui studiu publicat ieri în Spania, realizat pe comunitatea de români care locuieşte în Castellón, 75% dintre românii chestionaţi au precizat că intenţionează să revină în ţară.

În regiunea Castellón se află una dintre cele mai dezvoltate comunităţi de români de pe teritoriul Spaniei. Ultimele cifre oficiale, de la finele anului 2008, indică faptul că aici erau aproximativ 52.000 de români. Acestora li se adaugă şi cei care nu au forme legale de rezidenţă.

Fundaţia CeiMigra (Centrul de Studii de Integrare Socială şi Formate a Imigranţilor) a prezentat cercetarea cu titlul "Estudio del capital social a partir de las redes sociales y su contribución al desarrollo económico: El colectivo de inmigrantes rumanos en la provincia de Castellón". Din echipă a făcut parte şi românca Elena Ramona Bucur.

Familia şi criza influenţează decizia de întoarcere în ţară Românii din Castelló, pe modelul majorităţii celor care au ajuns în Spania, au, în continuare, rude apropiată în ţară. 

Din cei 418 de români care au participat la studiu, 63% au răspuns că au părinţii în România, 40% că au un frate sau o soră, 20% bunicii, iar 16% - un copil. Cel mai mic procent a fost de 5%, cu români din Castellón care au partenerul în ţară.

"Românii au o reţea socială puternică şi aparte, întrucât mulţi dintre ei au rude care locuiesc în ţara de origine. Această reţea transnaţională este foarte puternică atunci când vine vorba despre rudele de gradul 1 (părinţi, copii, fraţi sau soţ/soţie). Elementul este extrem de important atunci când vine vorba despre caracterul comunităţii de imigranţi. Iar perioada pe care românii o vor petrece în Spania este direct influenţată de aceşti factori." În ceea ce priveşte decizia de a reveni acasă, pentru 75% dintre cei care au fost chestionaţi este doar o problemă de timp. Motivele care pot influenţa această decizie variază de la efectele crizei economice, la separarea de familie şi lipsa unui loc de muncă stabil. Alţi aproape 25% au precizat însă că nu doresc să se mai întoarcă în ţară şi să se stabilească, definitiv, în Spania.

Au participat la acest studiu 418 de români rezidenţi în Castellón, Vila-real, Burriana, Vinaròs şi Morella.

Ne puteți urmări și pe Google News