În acest weekend, românii din Ancona, au participat la inaugurarea celui de-al şaselea consulat al României. În prezenţa unor politicieni italieni şi români, reprezentanţi ai forţelor de carabinieri, poliţie şi armată, oameni de afaceri din regiunea marche, precum şi a unui numeros public, Consulatului onorific român a fost deschis la Palatul Camerata, un edificiu istoric situat în centrul Anconei.
Consulul onorific este inginerul George Teseleanu, cadru universitar şi prosper om de afaceri.
George Teseleanu, proaspătul consul onorific de la Ancona s-a născut la Deva în 1965. La un an de la absolvirea Facultăţii de Mine Ingineri a emigrat în Italia, în februarie 1991. Ajuns la Roma, în aşteptarea documentelor necesare pentru viza de Canada, cât şi a recunoaşterii studiilor de inginerie efectuate în Romania, s-a înscris la o nouă facultate, la “Pontificia Università Gregoriana” din Roma.
Între 1993-1994 a urmat cursurile de master în Politica Internaţionala pentru Cooperare şi Dezvoltare, FOCSIV Roma, precum şi masterat în Instrumente Fundamentale de Economie Practică, la Pontificia Università Gregoriana. În prezent, predă la mai multe universităţi din Italia, Germania (la Frankfurt) şi în România (Oradea, Bucureşti şi Arad), în calitate de „viziting profesor”. Ceremonia de învestire Evenimentul s-aa derulat pe parcursul a două zile. În prima zi, vineri, 8 mai, a avut loc o slujbă religioasă la Recanati, un oraş situat la 50 de kilometri de Ancona. A fost ales acest oraş şi pe considerent cultural, fiind renumit în toată lumea pentru faptul că în acestă localitate s-a născut şi trăit renumitul poet romantic Giacomo Leopardi.
La Recanati există o frescă dedicată poetului român Mihai Eminescu, situată pe “aleea infinitului”, motiv pentru care autorităţile locale organizează, anual, spectacole şi manifestări culturale dedicate celor doi mari poeţi. Slujba religioasă a fost ţinută de un sobor de preoţi greco-catolici români, condus de protopopul Marinel Mureşan. La slujbă au fost prezenţi numeroşi oameni politici locali, parlamentarii români Oana Niculescu Mizil, Cristian Rizea şi Ileana Cristina Dumitrache şi secretarul de stat în ministerul afacerilor externe Natalia Elena Intotero. Au mai fost prezenţi numeroşi români rezidenţi în acea localitate.
Deputaţii români au rămas profund impresionaţi de numărul mare al românilor prezenţi. Oana Mizil a declarat că nu se aştepta la o prezenţă atât de numeroasă a românilor “Am stat de vorbă cu mulţi dintre ei şi am rămas plăcut impresionată de calitatea acestora. Au ridicat numeroase probleme, foarte importante şi cred că prezenţa politicienilor români în această zonă ar trebui existe. Am rămas plăcut impresionată.”
În aceeaşi zi, începând cu ora 20, a avut loc dineul oficial care a reunit mai mult de 100 de persoane: politicieni italieni şi români importanţi, oficiali ai forţelor de carabinieri, poliţie şi armată, importanţi oameni de afaceri şi şefiai instituţiilor publice din regiunea Marche, numeroşi ziarişti italieni şi români. La începutul evenimentului George Teseleanu a remarcat importanţa faptului că cei prezenţi au făcut parte din toate zonele politice italiene, cărora li s-au alăturat importanţi oameni de afaceri. “Prezenţa consulatului la Ancona a fost recunoscută de toată lumea. Politicieni italieni din partide diverse au stat la aceeaşi masă şi au recunoscut importanţa şi utilitatea creerii acestui consulat”, a precizat noul consul.
Românii nu găsesc totuşi o utilitate prea mare
Cei prezenţi la eveniment au primit cu bucurie vestea deschiderii consulatului dar, pentru moment, singura utilitate o găsesc în facilitatea organizării alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale de anul acesta, astfel că nu mai trebuie să se deplaseze la Bologna sau Roma.
Daniel Păun, de 40 de ani, originar din Timişoara, rezident într-o localitate apropiată Anconei a precizat că a fost “deosebit de încântat de crearea acestui consulat, dar până în prezent nu găsesc utilităţi practice pentru românii din zonă. Faptul că nu mai trebuie să ne deplasăm la Roma sau Bologna pentru a vota este îmbucurător. Mulţi au renunţat să voteze din cauza distanţei până la consulate.”
Politicenii italieni încurajează crearea de consulate româneşti Marina Magistrelli, senator, fondator al partidului la “Margherita” şi un renumit avocat (l-a apărat pe cetăţeanul turc care a atentat la viaţa Papei Ioan Paul al II-lea).
“Fără-ndoială, înfiinţarea acestui consulat este un fapt pozitiv, chiar necesar aş zice eu. O comunitatea care este atât de numeroasă, ca cea românească, avea nevoie de o reprezentanţă. Italienii cunosc comunitatea românească aflată la extreme: cea pozitivă, din care fac parte româncele care au grijă de familiile noastre, de copiii sau bătrânii noştri sau cei lucrează în firmele marchegiane. Din păcate, există şi cealaltă parte, negativă, care mai ales în ultima perioadă au comis numeroase fapte care nu fac onoare. Din fericire în regiunea Marche nu au existat probleme mari. Eu am chiar în casa mea o persoană, o româncă de care sunt foarte mulţumită şi care mi-a dat mereu o mare siguranţă”.
Senatorul italian consideră că uşa partidului din care face parte este deschisă românilor care vor să intre în politic a italiană. “Aşteptăm implicarea românilor cât mai mult în viaţa socială şi mai ales politică din regiune. Noi suntem mereu deschişi şi de ce nu am susţine candidatura unui român la alegerile locale", a mai precizat aceasta. Luciana Sbarbati, senator şi secretar general al Partidului Republican, vede o viitoare colaborarea mult mai eficientă între România şi Italia, găsind chiar şi soluţii imediate. “Cred că raportul cu comunitatea românească devine foarte strâns şi datorită intervenţiei autorităţii pe care o dă un consulat românesc, direct indrumat de către ambasada română.. Astfel pot lua naştere legături de parteneriat foarte importante din foarte multe puncte de vedere. În primul rând comercial, pentru că sunt mii de firme italiene în România şi invers.. Italiei îi face cu siguranţă foarte bine pentru posiblitatea desfacerii de produse în României. Deasemenea colaborarea universitară este foarte importantă”.
Vinurile româneşti şi italiene, înfrăţesc cele două ţări Vinurile şi gastronomia au multe puncte comune şi poate fi un punct de plecare în viitoarele raporturi economice sau turistice. “Se pot face înfrăţiri între localităţile regiunii Marche şi cele ale regiunilor viticole din România. Marche e o zonă renumită în toată lumea din punct de vedere enogastronomic şi cu siguranţă poate fi un punct de plecare în înfrăţirea cu zone asemănătoare româneşti cu potenţial asemănător dar mai slabe din punct de vedere publicitar.”
Deputatul Carlo Ciccioli, vicepreşedintele comisiei de afaceri sociale şi sănpătate din cadrul Parlamentului italian: “Fără-ndoială e un pas important pentru comunitatea românească şi nu numai. Societatea italiană are posibilitatea să intre în legătură cu românii din regiune , să deschidă un dialog mult mai eficient. Eu în calitate de vicepreşedinte al comisiei de sănătate din cadrul Parlamentului aş avea nenumărate propuneri către românii din regiune. Există campaniile de donare de sânge, voluntariat în cadrul Crucii Roşii sau difuzarea de materiale publicitare cu referire la acţiunile sanitare. Comunitatea românească este numeroasă şi importantă şi tocmai de aceea ar trebui stimulată mai mult.”
Prezenţa românilor în politica italiană o găseşte binevenită şi a anunţat prezenţa a doi români pe listele partidului pentru alegerile locale din Ancona. “Noi, cei din cadrul grupului PDL am anticipat importanţa politică a românilor şi am stimulat înscrierea acestora în cadrul filialelor din toată Italia. Chiar acum, la alegerile administrative, la Ancona avem pe listă doi români pe care îi susţinem. Sunt persoane cunoscute în zonă, buni familişti şi cetăţeni oneşti”.
Ambasadorul Răzvan Rusu a precizat la rândul său că în ceea ce priveşte “înfiinţarea consulatului onorific de la Ancona, credem că va stimula raporturile României cu Italia, ale comunităţii româneşti locale cu societatea italiană şi va fi un punct de referinţă”.
Proiecte de viitor Ca principale proiecte pe ordinea de zi a consulatului, George Teselanu a ţinut să menţioneze următoarele: “Avem pe lista de priorităţi crearea unui recensământ al românilor din zonă, pentru a putea identifica, în primul rând, numărul de copii români. Vrem să organizăm pentru aceştia cursuri de limba română, de istorie şi geografie, având ca principal scop păstrarea identităţii româneşti. De asemenea, avem ca obiectiv crearea de mici biblioteci, în cadrul bisericilor de toate confesiunile, pornind în acest sens campania Donează o carte, adresată românilor din ţară. Suntem în tratative pentru crearea unei linii aeriene lowcost cu România, de la aeroportul din Ancona. Voi încerca să dezvolt mediul asociativ, să încerc implicarea românilor din zonă în campanii de voluntariat ale protecţiei civile şi crucii roşii. Un alt lucru important îl consider stimularea implicării în viaţa social politică a românilor şi nu în ultimul rând crearea de punţi economice şi turistice între România şi Italia. Va fi cu siguranţă o muncă laborioasă”.