Românii care vor rămâne fără pensii! Anunţul momentului care vizează milioane de români. De când se va întâmpla acest lucru
- Mihai Soica
- 21 februarie 2022, 08:23
Toate analizele făcute de autoritățile de la București arată că, peste zece ani, pensiile românilor nu vor mai putea fi plătite. Este cea mai proastă veste pentru milioane de români care sunt sau urmează să iasă la pensie.
Institutul Național de Statistică a anunțat că, peste zece ani, numărul românilor va scădea dramatic, aproximativ cu un milion de persoane. Estimările arată că în 2032, populația oficială a României va fi de aproximativ 19 milioane de oameni.
Asta va duce și la o criză în sistemul public de pensii. În prezent, 10 salariați susțin 9 pensionari, în timp ce o situație ideală ar reprezenta-o patru angajați care susțin un pensionar. Acest lucru duce la o altă problemă uriașă – bugetul de pensii.
„La ultimul recensământ am avut 20 de milioane de persoane. Potrivit estimărilor, în zece ani populaţia se va micşora cu peste cinci procente, adică vom fi puţin peste 19 milioane de persoane” , a declarat Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică.
Criza de pe piața forței de muncă se vede deja în mai multe domenii ale economiei naționale. Construcțiile și domeniul HoReCa sunt domeniile care resimt cel mai mult lipsa forței de muncă.
Pensiile decrețeilor nu vor mai fi plătite
Un studiu făcut de Asociația Pensiilor Private, proiectat pentru anul 2032, ar concluzii foarte interesante.
Intrarea în plata a primilor pensionari din "generația decrețeilor" va reduce pensia acordată de stat de la 36%, din ultimul salariu, la 24% în anul 2032
Calculele efectuate arată că pensia publică în anul 2032, va fi mult mai mică decât cea aflată în plată ân 2022.
O nouă pensie pentru angajații români
Pensia ocupațională reprezintă „o formă de fidelizare, o notă suplimentară de atractivitate a unui anumit contract de muncă, astfel încât angajatul să simtă o protecție financiară suplimentară oferită de angajator, bani care se acumulează pentru vârsta pensionării”, a spus purtătorul de cuvânt al ASF, Dan Apostol.
Prin investirea în Pilonul 4 de pensii, salariatul poate beneficia de o contribuție suplimentară la fondul de pensie.
România se aliniază, astfel, la legislația aflată în vigoare încă din anul 2020. În momentul în care angajatul decide să se pensioneze, el intră în posesia pensiei ocupaționale. În schimb, trebuie să fie atent pentru a înțelege prospectul fondului de pensii, adică schema sa de funcționare și condițiile de intrare în posesia sa.