Românii care se confruntă cu această situație au o soluție. E valabilă 30 de zile

Românii care se confruntă cu această situație au o soluție. E valabilă 30 de zile Pașaport.Sursa foto: Photo 133188111 © Larichev89 | Dreamstime.com

România. Pierderea actelor de identitate în timpul unei călătorii în străinătate poate fi extrem de stresantă pentru orice turist. Totuși, românii care se confruntă cu această problemă au la dispoziție o soluție. Iată ce pași trebuie să urmeze aceștia dacă și-au pierdut buletinul de identitate sau pașaportul în timp ce se află în afara granițelor țării.

Românii care se confruntă cu această situație au o soluție

Titlul de călătorie, un document emis de ambasadele și consulatele României, oferă o soluție sigură pentru întoarcerea în țară a cetățenilor care și-au pierdut sau le-au fost furate buletinul și/sau pașaportul. În cazul în care un cetățean român își pierde sau îi sunt sustrase actele de identitate în timpul șederii în străinătate, acesta poate solicita eliberarea unui titlu de călătorie de la ambasadele sau consulatele României.

Acest document este conceput exclusiv pentru reîntoarcerea persoanei în țară, conform LegalBadger. Titlul de călătorie are o valabilitate limitată, care nu poate depăși 30 de zile. Acest interval este considerat suficient pentru ca titularul să se întoarcă în România și să înceapă procedurile necesare pentru obținerea unor noi documente de identitate.

pașaport

Pașaport. Sursă foto: Unsplash

Cum pot obține românii un titlu de călătorie

Pentru a obține un titlu de călătorie, solicitantul trebuie să se prezinte la misiunea diplomatică sau oficiul consular român din țara în care se află și să completeze și să semneze o cerere. Este important ca solicitantul să prezinte toate documentele necesare pentru a dovedi identitatea și cetățenia română, chiar dacă acestea sunt doar fotocopii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă pașaportul a fost furat sau pierdut, solicitantul trebuie să furnizeze un certificat emis de poliția locală care confirmă raportarea incidentului, precum și o declarație personală care explică circumstanțele pierderii documentului. Aceste documente sunt cruciale pentru procesarea cererii și pentru a asigura conformitatea cu toate măsurile legale.

După întoarcerea în țară, titularul titlului de călătorie trebuie să inițieze procedurile pentru obținerea unui nou pașaport simplu electronic, necesar pentru viitoarele călătorii. La depunerea cererii pentru noul pașaport, solicitantul trebuie să predea titlul de călătorie expirat autorităților competente. Pentru copiii născuți în străinătate care au cel puțin un părinte cetățean român, se poate elibera un titlu de călătorie special, care permite intrarea în România. Totuși, pentru călătoriile ulterioare, este necesară transcrierea nașterii în registrele de stare civilă românești și obținerea unui pașaport propriu.

Documentul obligatoriu pentru călătoriile cu minori 

Este important ca românii care planifică vacanțe internaționale să fie conștienți de documentele necesare, mai ales când călătoresc cu copii. Fără aceste documente, copiii nu vor putea părăsi România.

Recent, Direcția Generală de Pașapoarte a oferit informații esențiale pentru obținerea pașaportului, un document crucial pentru minorii care doresc să călătorească în străinătate. Este esențial ca cetățenii români să se asigure din timp că atât documentele lor personale de călătorie, cât și cele ale minorilor, sunt valabile pentru a evita orice inconveniente.

Cetățenii români minori nu sunt autorizați să călătorească în străinătate doar cu certificatul de naștere. Înainte de a organiza vacanțele, este important să verificați și să reînnoiți, dacă este necesar, pașapoartele tuturor membrilor familiei, pentru a garanta o călătorie fără probleme.

 

 

Revista presei