Românii din diaspora ar putea scăpa de coșmarul statului la cozi pentru documente
- Iulia Moraru
- 1 noiembrie 2023, 23:34
Valentin Făgărăşian, deputat PNL de diaspora, aduce vești bune românilor din străinătate: o lege crucială care va pune capăt așteptărilor la cozi pentru cetățenii români când le expiră documentele sau când acestea se pierd în țările străine se află acum pe punctul de a fi adoptată.
Valentin Făgărăşian spune că legea dedicată pentru românii din diasporă va fi supusă la vot în Camera Deputaţilor, săptămâna viitoare.
Conform afirmațiilor lui, aproape 150.000 de cetățeni români se văd nevoiți în fiecare an să se deplaseze și să petreacă timp așteptând în cozi pentru a obține acest document.
Valentin Făgărăşian: Românii din diaspora pot scăpa în curând de statul la cozi
„Legea care nu-i mai trimite pe români să aştepte la cozi atunci când le expiră documentele sau când îşi pierd actele în străinătate are raport de adoptare şi săptămâna viitoare va primi votul Camerei Deputaţilor.
Anual, aproape 150.000 de români se deplasează şi aşteaptă la cozi pentru emiterea acestui document! După ce legea va intra în vigoare, orice român care va avea nevoie un titlu de călătorie pentru a se întoarce în ţară o va putea face de acasă, din faţa unui computer, în numai câteva minute – fără cozi, fără deplasări, fără costuri inutile”, a anunțat deputatul PNL de diaspora.
Potrivit lui Valentin Făgărăşian, această legislație soluționează și chestiunea recunoașterii documentelor emise în format electronic de către alte instituții din statele membre ale Uniunii Europene. O problemă care a fost o sursă majoră de dificultăți pentru românii din diaspora.
Utilizarea taxelor consulare pentru repatrierea românilor decedați în diaspora
În septembrie, deputatul Valentin Făgărășian a depus o propunere legislativă în Camera Deputaţilor.
Această inițiativă vizează utilizarea integrală a taxelor consulare colectate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate pentru a acoperi cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în statele de reşedinţă.
E vorba de situațiile în care familia acestora nu poate suporta costurile asociate repatrieri.
„Eliminarea tuturor taxelor consulare, în anul 2017, a generat situaţia în care persoane fizice sau juridice străine apelează în mod gratuit la serviciile notariale furnizate de oficiile consulare ale României pentru acordarea de servicii notariale de tipul: redactarea, autentificarea şi revocarea unor înscrisuri, indiferent de natura acestora, traduceri în şi din limba română, legalizări de traduceri sau înscrisuri etc.
Practic, gratuitatea oferită de oficiile consulare române pentru cetăţenii străini a transformat aceste oficii/ secţii în adevărate birouri notariale, cu servicii gratuite, la dispoziţia persoanelor fizice şi juridice străine”, a transmis parlamentarul PNL într-o conferinţă la Parlament.
Câți români sunt în diaspora
Vorbim despre o populație de peste 5,7 milioane de români care locuiesc în mod legal în afara țării. În plus, există și alți români care se află în străinătate, dar care nu au formalizat înregistrarea oficială în țara de destinație. Italia și Spania rămân cele mai populare țări de destinație pentru acești români.
Conform datelor oficiale furnizate de Ministerul de Externe, în 2021, se înregistrau 5.705.942 de români cu reședință sau domiciliu oficial în străinătate.