Protejarea minorilor în online. Ce vor trebui să facă părinții pentru a-și da acordul

Protejarea minorilor în online. Ce vor trebui să facă părinții pentru a-și da acordul Aplicația care îți aduce pe telefon un întreg laborator școlar. Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Miercuri, senatoarea Nicoleta Pauliuc din PNL a dezvăluit cu mândrie că o impresionantă cifră de 100.000 de părinți s-au alăturat într-un ritm neobișnuit de rapid campaniei și proiectului de lege menite să asigure siguranța minorilor în lumea online.

Nicoleta Pauliuc a comunicat că părinții au susținut cu semnătura lor inițiativa legislativă care solicită ca minorii sub 16 ani să poată accesa platformele de social media doar cu un acord explicit din partea părinților.

Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea proiectului pentru a proteja minorii în online

Senatoarea a semnalat că nivelul înalt de interes pentru această inițiativă subliniază importanța acestei teme pentru români. Proiect s-a dovedit deja a fi un succes notabil pentru PNL,.

Mai mult, încurajează menținerea unui dialog continuu cu toate părțile implicate, în vederea elaborării celei mai bune legi posibile.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Organizaţia Femeilor Liberale (OFL) a înţeles cât de importantă este tema (...) şi a deschis o cale de dialog cu părinţii, cu tinerii, cu profesorii, cu societatea civilă, cu providerii de servicii online.

Sunt mândră de ceea ce am realizat împreună în ultima lună şi jumătate şi decisă să văd acest proiect transformat în lege şi aplicat. Pentru că îmi doresc foarte mult să protejăm viitorul”, a afirmat Pauliuc.

Nicoleta Pauliuc invită toate persoanele interesate să-și exprime opinia cu privire la modalitățile de îmbunătățire a legii și să ofere sprijinul lor prin semnarea petiției pe https://campanii.pnl.ro/protejam-copii.

Ce reguli vor trebui să respecte furnizorii de servicii

Se dorește introducerea unui set de cerințe pentru furnizorii de servicii online. Inclusiv instalarea de filtre automate pentru a exclude conținutul care ar putea afecta dezvoltarea sănătoasă a minorilor, revizuirea și adaptarea conținutului, precum și eliminarea oricărei publicități destinată copiilor.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) va avea rolul de a monitoriza și asigura respectarea acestor cerințe.

Proiectul conține dispoziții clare și directe pentru a ghida copiii, părinții și furnizorii de servicii online în asigurarea unui mediu online sigur.

„Ne dorim un amplu proces de consultare şi dezbatere cu societatea în care să fie implicaţi toţi cei interesaţi de rezolvarea acestei probleme acute pentru viitoarele generaţii.

În primul rând copiii trebuie să-şi spună punctul de vedere, părinţii, profesorii, psihologii şi psihiatrii, să ne spună cei din big tech ce se poate face. Dar şi instituţiile statului care controlează mediul online, dar şi cele care luptă împotriva fenomenului infracţional (poliţie, parchet)”, au transmis liberalii, potrivit campanii.pnl.ro.

Care este numărul minim/maxim de copii dintr-o grupă sau clasă. Ce prevede noua lege

Elevi, telefon. Sursa foto: dreamstime.com

Nicoleta Pauliuc, despre punctele forte ale proiectului de lege

Inițiatoarea proiectului de lege, Nicoleta Pauliuc, a menționat patru puncte majore pentru care propunerea este bună pentru părinți și copii.

Mai multă siguranță pentru copii

Un mediu online mai sigur pentru minori. Cu limitarea accesului la conținut dăunător.

Responsabilitate partajată

Colaborare între furnizori de servicii, părinți și autorități publice.

Mai bună reglementare

Responsabilități clare și sancțiuni pentru furnizorii societății informaționale. Dar și verificări periodice din partea ANCOM.

Educație digitală

Legea încurajează o mai bună înțelegere a pericolelor online. Ea promovează educația digitală atât pentru copii, cât și pentru adulți.