Românii care au așa ceva acasă mai au doar câteva zile la dispoziție ca să intre în legalitate. Legea a intrat în vigoare și prevede amenzi foarte mari

Românii care au așa ceva acasă mai au doar câteva zile la dispoziție ca să intre în legalitate. Legea a intrat în vigoare și prevede amenzi foarte mari

Toți românii care au așa ceva acasă trebuie să se conformeze unei noi legi, care a intrat în vigoare în acest an. Termenul limită se apropie, iar amenzile nu sunt deloc mici.

Toți deţinătorii de fose septice sunt obligaţi să se înscrie într-un registru special.  Mai exact, trebuie să completeze un formular și să îl depună la Primăria locațității în care se află casa sau firma care folosește un astfel de dispozitiv. Termenul limită este 26 noiembrie.

„Pe 26 mai 2022, a intrat în vigoare un act normativ (HG 714/2002) prin care persoanele fizice şi juridice care deţin fose septice sunt obligate să se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate.  Această înregistrare trebuie să se facă în termen de 120 zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate, sau în termen de 180 zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru cele deja construite şi conectate“ se arată într-un comunicat de presă transmis de Garda de Mediu.

Formular de la Primărie

Primăriile au fost cele care s-au ocupat de inființarea acestor registre.  Instituțiile trebuie să pună la dispoziția oamenilor un formular ce poate fi completat online, dar și în formați fizic la sediul instituțiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scopul declarat al acesti noi legi este reducerea poluării prin depistarea tuturor celor care nu au respctat legislația de mediu atunci când au construit astfel de dispozitiv. Nu vor mai fi acceptate niciun fel de improvizații, ci doar dispozitive omologate.

„Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT), respectiv primăriile localităţilor, au avut termen 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii să înfiinţeze aceste registre care pot fi organizate şi întreţinute şi în format on-line (electronic) şi au obligaţia de a le pune la dispoziţia autorităţii de gospodărire a apelor. Scopul final al acestei legi este să se ajungă la diminuarea semnificativă a poluării pânzei freatice şi/sau a apelor de suprafaţă”, a mai transmis sursa citată.

Amenzi mari

Garda de Mediu anunță că, imediat după expirarea termenului legal (26 noiembrie), va începe și controalele. Toți cei care au construit fose septice care pot contamina pânza freatică și nu s-au înscris în registru vor fi amendați.

„Dacă în urma sesizării de alterare a calităţii apei (venită din partea ANAR) vor fi depistate persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează o fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă, Garda Naţionala de Mediu va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei”, a mai transmis Garda de Mediu.