Românii, campioni la risipă alimentară. Cantități industriale de mâncare aruncată
- Bianca Ion
- 13 martie 2024, 19:47
Risipa alimentară în sectorul casnic este în creștere, iar președintele ANPC a recomandat o serie de acțiuni pe care le-ar putea intreprinde consumatorii.
Risipa alimentară în sectorul casnic a ajuns la 40%.
Horia Constantinescu, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a detaliat soluțiile care pot fi implementate în gospodăriile casnice pentru a diminua risipa alimentară. Conform celor mai recente date, risipa alimentară în sectorul casnic a atins 40%. În acest context, Horia Constantinescu a discutat despre modalitățile de reducere a risipei alimentare în gospodăriile casnice și despre importanța educării tinerilor în ceea ce privește protecția mediului.
„Am fost contemporan raționalizării cotelor de zahăr, ulei şi ceea ce îşi mai imagina partidul înainte de 1989, cred că dacă ne-am reîntoarce la ceva ce, iată, s-ar putea dovedi util, să nu poţi să-ţi cumperi mai mult de un număr de kilograme, pentru a nu le arunca, acest lucru cu siguranță ţine de educarea consumatorului şi nicidecum de înfrânare.
Nu aş vrea să ne întoarcem la momentul cartelelor de zahăr sau ulei sau oricare dintre alimente, cu toate că trebuie să admitem că la momentul la care statul şi partidul ne puneau în galantare salam din soia sau cu foarte multă soia, ni se părea că o ducem foarte rău, ori la acest moment pare că este unul dintre cele mai vânate alimente", a declarat preşedintele ANPC, prezent la o dezbatere online organizată de Asociaţia Sută la Sută Românesc şi Tribuna Consumatorilor, cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorului, potrivit Agerpres.ro.
Tinerii ar trebui să fie mai implicați
Totodată, a evidențiat importanța implicării tinerilor în acțiuni care îi responsabilizează în ceea ce privește colectarea materialelor reciclabile și protejarea mediului înconjurător.
„Din păcate, încercând să lansez un astfel de proiect în altă zonă, nu în cea a Bucureştiului, mi s-a spus că seamănă foarte tare cu noţiunea de muncă patriotică - patria mi se părea că ar trebui să fie sufletul şi mintea fiecăruia dintre noi - care acum pare că ar trebui cumva scoasă în afara legii, exact aşa cum a fost scos şi Partidul Comunist. Este total greşit.
Copiii au nevoie să socializeze, copiii au nevoie să muncească, copiii au nevoie să înţeleagă că mediul trebuie respectat. Acest lucru îl vor căpăta, să spunem, ca deprindere, numai după ce vor curăţa ei, atunci probabil vor înţelege să nu fie cei care aruncă pe jos", a adăugat Horia Constantinescu.
Risipa alimentară făcută și de marile supermarketuri
Un magazin Lidl din Timișoara a fost închis acum două zile în urma unui control al inspectorii ANPC care au rămas șocați de descoperirile făcute în depozitul cunoscutului magazin.
Unul dintre cele mai cunoscute lanțuri de magazine, Lidl, a fost depistat vânzând făină contaminată cu excremente de șoareci. Inspectorii ANPC au intervenit rapid, emițând o decizie de suspendare a activității magazinului până când problemele vor fi remediate.
Conform raportului inspectorilor din Timiș, în zona de vânzare s-a identificat produsul „Făină albă Belbake 000 la 1kg”, distribuit de Lidl, cu loturile b și c, într-o cantitate de 800 kg.
Ambalajul acestuia era deteriorat, parțial roșu, iar conținutul se scursese pe cartoanele pe care erau așezate cutiile, fiind prezente excremente de rozătoare.