Autoritățile germane au inclus România în categoria 3 (zonă de risc), ceea ce înseamnă că românii care s-au vaccinat sau au trecut prin boală nu mai trebuie să stea în carantină, conform unui comunicat al MAE. Astfel, românii nu mai sunt nevoiți să stea în carantină la intrarea în Germania dacă îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

– dețin dovada vaccinării și au trecut cel puțin 14 zile de la administrarea ultimei doze necesare a unui vaccin dintre cele omologate la nivelul UE

– dețin dovada unei infectări anterioare cu virusul SARS-CoV-2, bazată pe o testare de laborator (PCR, PoC PCR sau alte metode de amplificare a acidului nucleic) care a fost efectuată cu cel puțin 28 de zile anterior, dar nu mai mult de 6 luni

– dețin dovada unei infectări anterioare cu virusul SARS-CoV-2, precum și pe cea a vaccinării cu cel puțin o doză a unui vaccin omologat la nivelul UE.

Documentele pot fi prezentate fizic sau în format electronic

Documentele menționate anterior pot fi prezentate fizic, tipărite, sau în format electronic și trebuie să fie redactate într-una din limbile germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă, mai precizează sursa citată. Suplimentar, pentru a putea beneficia de exceptarea de la măsura carantinei, persoanele care dețin documentele menționate anterior  nu trebuie să prezinte niciun fel de simptome specifice COVID-19, precum dificultăți de respirație, tuse, febră, pierderea mirosului sau a gustului.

Ca regulă generală, nu este permisă intrarea în Germania din zonele speciale de risc (categoriile 1 și 2). Potrivit Deutsche Welle, în Germania continuă să se aplice așa-numita frână de urgență, măsură care se activează automat la o incidență de 100 de infecții la 100.000 de locuitori. Măsura paralizează în mare măsură viața socială, comerțul și domeniul gastronomic.

Totuși, duminică Germania a ridicatrestricțiile, după 6 luni de carantină severă, dar numai pentru persoanele vaccinate cu ambele doze împotriva Covid-19, precum și pentru cele care au trecut prin boală și au anticorpi. Deși nici 10% dintre germani nu au primit rapelul, 64% sunt de acord cu ridicarea restricțiilor doar pentru vaccinați.