„Persoanele vaccinate nu vor mai avea nevoie de un test negativ pentru a merge la cumpărături, la coafor sau să viziteze o grădină botanică, de exemplu”, a explicat Christine Lambrecht.

Așadar, mai multe restricții vor fi eliminate pentru persoanele complet vaccinate și cele vindecate de Covid-19. Ordonanța prevede, printre altele, excepții de la restricțiile de contact și de la regulile de carantină.

Persoanele vaccinate se vor putea întâlni în privat fără restricţii

Aceste măsuri de relaxare ar putea intra în vigoare în acest weekend. Peste 6,7 milioane de persoane au primit deja ambele doze de vaccin anti-COVID-19 în Germania şi aproape 24 de milioane prima doză, potrivit Institutului Robert Koch.

Ordonanța aprobată îi aajută pe cei care au fost vaccinați și pe cei vindecați de boală, mai precis pe cei infectați cu nu mai mult de șase luni în urmă. Regulamentul prevede, de asemenea, că persoanele imunizate se pot întâlni în număr nelimitat.

Restricțiile de ieșire pe timpul nopții nu se mai aplică celor vaccinaţi

Dacă au avut contact cu persoane infectate cu coronavirus, cei care au fost vaccinați și cei care s-au vindecat nu mai trebuie să intre în carantină. Cu toate acestea, regulile generale de igienă, cum ar fi cerințele privind purtarea măștii și păstrarea distanței, se aplică în continuare acestora.

Ministrul Justiției, Christine Lambrecht, a militat pentru aprobarea acestei ordonanțe şi spune: „Acesta este un pas important, suntem un stat de drept”, a spus ea. Şi continuă: „A trebuit să restricţionăm drepturile fundamentale în timpul crizei sanitare pentru a proteja viaţa şi sănătatea. A fost extrem de dureros pentru mine, ca ministru al Justiţiei”, a mai subliniat Christine Lambrecht.

„De asemenea, am spus întotdeauna că drepturile fundamentale trebuie restabilite de îndată ce restricţionarea lor nu mai este justificată”, a adăugat ministrul social-democrat.

„Scăderea ratelor de infectare şi faptul că tot mai mulţi oameni se vaccinează îmi oferă încredere că putem trece rapid la alte etape de deschidere”, a concluzionat ea, subliniind că „pandemia nu s-a încheiat încă”, a concluzionat ministrul.

FDP a criticat faptul că regulamentul nu merge suficient de departe. Partidul salută revenirea libertății, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului pentru sănătate de la FDP, Christine Aschenberg-Dugnus. „Dar drepturile de libertate există doar ca un întreg”, a subliniat aceasta.

FDP afirmă că restricțiile esențiale privind libertatea persoanelor vaccinate, de exemplu în hoteluri, facilități de agrement sau locuri culturale, ar trebui eliminate. „Nu există niciun motiv pentru care oamenii vaccinați nu pot juca împreună sporturi de echipă sau nu se pot deschide restaurantele în interior pentru persoanele vaccinate”, potrivit  Die Welt.