O nouă facilitate pentru români. Se pot vaccina după ora 22 fără restricții de deplasare

O nouă facilitate pentru români. Se pot vaccina după ora 22 fără restricții de deplasare

Românii care doresc să se vaccineze anti-Covid vor fi exceptate de la restricțiile impuse de autorități, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 se pot deplasa inclusiv după ora 22,00, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, coordonatorul campaniei de imunizare împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

"Există o menţiune expresă în Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a Municipiului Bucureşti, chiar astăzi am vorbit cu domnul prefect, practic persoanele care se prezintă la vaccinare după ora 22,00 sunt exceptate de la această restricţie şi se pot prezenta la vaccinare. Nu ştiu dacă este nevoie neapărat de o adeverinţă în acest sens, dar, cu siguranţă, dovada de vaccinare va reprezenta acel document care atestă faptul că ai mers să te vaccinezi", a explicat şeful CNCAV.

Chestionat dacă după ora 22 persoanele care merg să se vaccineze anti-Covid-19 au nevoie de declaraţie, medicul a răspuns: "În acea hotărâre este specificată această exceptare, dar nu aş putea să vă spun dacă este nevoie sau nu de acea declaraţie".

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu mai este necesară atingerea pragului de 10 milioane de români vaccinați

Marți, coordonatorul campaniei naționale deimunizare a afirmat că românii pot renunţa la restricţiile instituite în contextul pandemiei chiar şi dacă nu va fi atinsă ţinta de 10 milioane de cetăţeni vaccinaţi. El a explicat că persoanelor vaccinate li se alătură şi cei care au avut COVID-19,  prezentând imunitate pe termen scurt.

„Teoretic, ne putem întoarce la normalitate şi fără atingerea acestei ţinte, pentru că noi nu avem la acest moment date care să ne arate care este numărul real al persoanelor care au trecut prin această infecţie. Ştim că protecţia după infecţia naturală este estimată undeva la trei, după alte date până la şase luni. Evident că şi acest tip de imunitate dobândită prin boală este important pe termen scurt, contribuie la controlul epidemiologic, însă, pe termen lung nu ne ajută. Pe termen lung rămâne vaccinarea singura soluţie eficientă care asigură protecţia faţă de situaţia de agravare epidemiologică”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.