Este vorba despre limitarea dreptului fundamental de vot pentru românii care nu se află în localitatea de domiciliu în data alegerilor şi despre ignorarea românilor care îşi anulează cu bună-ştiinţă votul în semn de protest faţă de calitatea candidaţilor. Guvernul trebuie să îşi asume public incapacitatea de a organiza un sistem de vot prin corespondenţă pentru aceste categoriile de oameni care nu pot vota în colegiile în care domiciliează. 

"La ultimul scrutin general 705.739 de români au votat pe liste suplimentare. Din statistici rezultă că există peste 2 milioane de români care lucrează/studiază în afara ţării. Din cei 18 milioane de români cu drept de vot, cel puţin 10% vor fi privaţi de dreptul la vota de către Guvernul care organizează alegerile parlamentare 2008", se arată IPP în comunicat.

În ceea ce priveşte a doua problemă, Institutul pentru Politici Publice solicită introducerea, în buletinele de vot, a opţiunii "Niciun candidat" pentru românii care nu sunt mulţumiţi de oferta electorală.

"Măsura propusă deja de câteva luni de IPP partidelor politice nu implică resurse financiare suplimentare şi reprezintă un gest de curaj politic, fiind un indicator al actualului suport electoral al partidelor", susţine IPP.

Institutul îşi argumentează cererea prin faptul că la alegerile parlamentare din 2004 aproape 600.000 de voturi la Camera Deputaţilor şi 556.128 la Senat (peste 5% din total voturi exprimate) au fost anulate, voturi care în opinia IPP reprezentau de fapt nemulţumirea acestora faţă de partide/candidaţii propuşi.