România a lansat "invazia" moldovenilor în Uniunea Europeană

România a lansat "invazia" moldovenilor în Uniunea Europeană

Perspectiva conturată de preşedintele Traian Băsescu, de a acorda în fiecare lună cetăţenia română la 10.000 de locuitori ai Republicii Moldova, o ţară care nu face parte din Uniunea Europeană, este un motiv de îngrijorare şi pentru Marea Britanie, speriată de perspectiva unui "tsunami" al imigranţilor săraci. Şi jurnaliştii italieni se plâng de această situaţie şi avertizează că în spatele acestei situaţii se ascund planurile unei "Românii Mari".

Discuţia lansată săptămâna trecută de ziarul german "Der Spiegel", cu privire la numărul tot mai mare de moldoveni care doresc să devină cetăţeni români, este continuată acum în presa din Marea Britanie şi Italia.

"În acest fel, UE, care deja suferă de oboseala extinderii, se lărgeşte fără ştiinţa sa dinspre est – fără vreun referendum sau sau acordul Bruxelles-ului, Parisului şi Berlinului", scria "Der Spiegel" pe 14 iulie, referindu-se la România ca la o "uşă din dos" prin care moldovenii ajung în ţările Uniunii Europene.

Băsescu: "Avem o obligaţie de sânge"

Ne puteți urmări și pe Google News

Traian Băsescu a promis de curând celor aproape 3,6 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova, care se simt români, că vor putea călători liber în România şi în ţările Uniunii Europene.

Astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, pe tema raportului Comisiei Europene asupra Justiţiei, Traian Băsescu a fost întrebat ce mesaj ar da ţărilor din UE cu privire la îngrijoarea că mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova să primească cetăţenia română. Şeful statului s-a întrebat retoric "un guvern, un şef de stat şi-a manifestat îngrijorarea?". Băsescu a ţinut să calmeze starea de tensiune raportată în presa internaţională şi a precizat "să nu aibă grijă, pentru că moldovenii care primesc cetăţenie stau, în cea mai mare parte, în România. În UE sunt un milion de moldoveni care lucrează ilegal. Poate îi ajută cineva să se legalizeze. Noi avem o obligaţie de sânge", a mai declarat Traian Băsescu în această după-amiază.

Europenii se tem de moldoveni

Ediţia de ieri a publicaţiei britanice The Telegraph relata că România a "deschis uşa din dos" cetăţenilor unei ţări din afara UE, al cărei PIB este similar celui din Sudan şi în care salariul lunar ajunge la o medie de numai 130 de lire. În acest context, Marea Britanie se teme de un val al forţei de muncă foarte ieftine, ceea ce ar reprezenta un pericol pentru economia britanică, în acest context al recesiunii.

Peste 900.000 de cetăţeni moldoveni, cu "un trecut etnic românesc", după cum apreciază jurnaliştii de la The Telegraph, au început procedurile de a obţine paşaport românesc, document care le va permite să călătorească fără probleme în spaţiul UE. Din cei 900.000, peste 120.000 au primit deja paşaportul. Situaţia pune statele mari ale Uniunii Europene în stare de alertă, întrucât politica de a acorda cetăţenie străinilor este o problemă exclusivă a guvernelor acestor state, iar instituţiile europene nu pot impune bariere în acest sens.

Chiar şi oficialii moldoveni au paşaport românesc. Din cei 53 de parlamentari moldoveni, nouă au obţinut paşaportul, iar alţi 11 se pregătesc să-l primească.

În ceea ce priveşte cooperarea între România şi Republica Moldova, în toamna anului trecut premierul moldovean Vlad Filat, declara că "urmărim să fim cât mai rapid în spaţiul european comun, deoarece suntem europeni şi avem dreptul, dar şi datoria să fim în acest spaţiu".

Bulgarii adoptă macedoneni

România nu este singura ţară din estul Europei care îi alarmează pe britanici. Şi Bulgaria a acordat, în ultima vreme, peste 60.000 de paşapoarte macedonenilor, iar Ungaria a schimbat la rândul său politica de acordare a cetăţeniei etnicilor ungari din întreaga zonă a Europei de Est.

Această situaţia a lansat dezbateri în întreaga presă centrală din Marea Britanie. Pe acest subiect, un diplomat britanic a declarat pentru the Sunday Times că "extinderea pe uşa din dos este progresivă şi am început deja să ne confruntăm cu foarte mulţi noi cetăţeni ai UE. Cifrele sunt în creştere, iar în curând numărul persoanelor care vor primi cetăţenie din partea unei ţări care face parte din Uniunea Europeană va fi atât de mare, încât va fi egală cu populaţia unei ţări mai mici".

Se estimează că Republica Moldova are aproape un milion de cetăţeni care muncesc ilegal în spaţiul UE. Sir Andrew Green, preşedintele MigrationWatch şi un susţinător al politicilor anti-migraţie consideră că "în acest context, este important ca Marea Britanie, alături de partenerii săi europeni, să ia măsuri, altfel ne vom confrunta cu un val de mână de muncă ieftină, nepotrivită economiei în acest context de criză".

Aceste dezbateri s-au accentuat în ultimii şase ani, odată cu ultimele două valuri de aderare în UE, cel din 2004 (Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria) şi din 2007 (România şi Bulgaria).

Schimb de cetăţenie

Însă, în timp ce zeci de mii de moldoveni doresc să devină cetăţeni români, sunt şi situaţii în care românii depun cereri pentru a deveni cetăţeni moldoveni. Este şi cazul lui Dan Dungaciu, sociolog şi fost subsecretar de stat în cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe, care a obţinut la începutul acestui an cetăţenia moldovenească. La scurt timp, a fost numit consilier al preşedintelui interimar de la acea vreme Mihai Ghimpu, pe probleme de integrare europeană.

Ediţia din februarie 2010 a ziarului Ştireazilei.md a redat o parte din declaraţia pe care Dungaciu a făcut-o în acel context: "Am primit cetăţenia Republicii Moldova cu naturaleţe, la fel cum cetăţenii moldoveni primesc cetăţenia română. Dincolo de acest lucru, Republica Moldova devine pentru mine şi un proiect profesional de astăzi".

Declaraţia a fost făcută în ziua în care Dungaciu a sărutat drapelul noii sale ţări, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la primaria oraşului Chişinău. Dan Dungaciu, analist politic şi editorialist, a primit documentul oficial de la primarul Dorin Chirtoaca.

Italienii se opun noilor cetăţeni români veniţi de peste Prut

Nici italienii nu sunt încântaţi de perspectiva oferirii cetăţeniei române moldovenilor. Jurnaliştii de la ziarul Il Giornale scriau ieri că România face daruri moldovenilor sub forma de paşapoarte, iar moldovenii, cetăţeni ai unei ţări care este un "reziduu" al fostei Uniuni Sovietice, "se pregătesc de invazie". Italienii vorbesc dur la adresa cetăţenilor Republicii Moldova despre care scriu că au obţinut notorietatea internaţională pentru trafic de maşini furate şi pentru traficul de persoane din Republica Moldova spre ţările din UE, în special fete trimise la prostituţie.

Mai nou, italienii îi văd acum pe moldoveni făcând coadă pentru a obţine cetăţenia români. "Se lucrează, la viteză maximă, la un plan pervers de a pune în aplicare proiectul României Mari", scriu italienii de la Il Giornale. "S-a pus la incubaţie un nou flagel care este pregătit să invadeze Italia şi alte ţări cu hoarde de delincvenţi". Italienii aduc şi ei în discuţie faptul că până acum, peste 120.000 de moldoveni au primit paşaportul românesc, document care le va permite să circule liberi în cele 27 de state ale Uniunii Europene. "Şi este doar începutul", avertizează Il Giornale.

Un truc pentru o nouă Românie Mare

"Şi, în timp ce Bruxellul stă şi priveşte la această situaţie, Moldova este deja printre noi", concluzionează Il Giornale, care aduce în discuţie şi noile consulate ale României în Republica Moldova,de la Cahul şi Bălţi, inaugurate pe 9 iulie.

"Există toate premisele ca cele două consulate să fie pietre de hotar ale unei noi etape a relaţiilor bilaterale", declara pe 9 iulie ministrul român de externe Theodor Baconschi.

"Se reconfirmă sprijinul constant acordat de către România în vederea realizării obiectivului strategic de integrare a Republicii Moldova în UE. România susţine de o manieră constantă eliminarea de către UE a regimului de vize pentru cetăţenii R. Moldova", a mai declarat şi secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc.

Presa italiană susţine în acest context faptul că prin deschiderea celor două consulate ale României în Republica Moldova se încurazează migraţia spre Vest. "Trucul acordării cetăţeniei române va transforma cei 3,6 milioane de moldoveni într-un apendice al României (...) În spatele acestei victorii se ascunde regia prudentă a Bucureştiului şi visul pe care naţionaliştii români mai moderaţi îl numesc viitor comun, iar cei mai puţin discreţi România Mare, mai comentează „Il Giornale".