România sub cod roșu. Gafele mortale ale autorităților în lupta cu nămeții

România sub cod roșu. Gafele mortale ale autorităților în lupta cu nămeții

De două zile s-au anunțat ninsori și viscol, însă autoritățile nu au luat măsuri pentru ca infernul alb să nu blocheze drumuri și să facă victime: două femei au murit. De astăzi, România îngheață

20 de centimetri de zăpadă s-au așternut ieri și s-a blocat toată România. Deși vremea rea a fost anunțată din timp și au avut timp să se pregătească autoritățile au fost suprinse. Din nou a intervenit Armata, autospeciale cu șenile au salvat oamenii din nămeți. Pe zeci de drumuri naționale și pe autostrada Soarelui nu s-a putut circula, pentru că nu au fost curățate. În Buzău și Brăila, situația era dramatică aseară.

Inconștiența prefecților

„Evenimentul zilei” a luat legătura cu prefecții din județele în care urma să intre în vigoare codul portocaliu sau codul roșu. Cei mai mulți n-au știut să ne spună, cu exactitate, câte utilaje au pregătit pentru intervenție și susțineau că au fost evacuate femeile gravide și oamenii bolnavi. Ieri după- masă, două femei au murit, din care una însărcinată în luna a opta. Contactat de EVZ și întrebat de ce nu s-au curățat drumurile și dacă au venit mașinile speciale pentru curățat zăpada, cumpărate în octombrie, directorul Companiei de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), Narcis Neaga, a avut o replică halucinantă: „Unde vedeți drumuri blocate sau că nu se face deszăpezire? Pe autostradă se circulă. Sunteți acolo să vedeți? Ne descurcăm cu utilajele pe care le avem”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu este soluție pentru dezghețare

De azi vine gerul, iar toată zăpada care a rămas pe drumuri nu mai poate fi curățată decât cu clorură de calciu, care este puțină în stocurile CNADNR-ului, potrivit surselor EVZ. „Există clorură în depozitele Companiei, dar nu suficentă. Sarea cu nisip este bună la temperaturi de maximum -10 grade, apoi nu mai poți face nimic fără clorură”, au explicat, pentru EVZ, surse din CNANDR.

Important este să nu moară cineva”

Acum aproximativ o lună, „Evenimentul zilei” a tras un semnal de alarmă, dezvăluind faptul că România nu este pregătită de ninsori. Asta, după ce nicio freză din cele 107 achiziționate de CNADNR nu a ajuns în țară, deși s-au achitat aproape 35 de milioane de euro pentru cumpărarea lor. Întrebat la acea vreme cum ne vom descurca atunci când va veni zăpada, șeful drumurilor, Narcis Neaga, a replicat: „Cine credeți că are pe stoc atâtea utilaje? O să ne descurcăm. Important este să nu moară cineva. Că mai stăm blocați sau că mai sunt mașini în șanț, e iarnă”. Numai că ieri, două tinere au murit, după ce ambulanțele care ar fi trebuit să ajungă la ele au rămas înzăpezite. O fată de 25 de ani din Vaslui și o gravidă de 36 de ani din Tulcea, însărcinată în luna a opta.

Copil de șase luni, salvat cu șenilata

Trei ore a durat intervenția pompierilor pentru a duce la spital un copil de șase luni cu probleme de sănătate, din județul Vrancea. Viscolul a transformat drumul de cinci kilometri, până la casa micuțului, într- un coșmar. „S-a mers în câmp deschis și colegii nu au avut vizibilitate. Ningea viscolit și s-au creat troiene care au îngreunat drumul”, a explicat, pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Cristina Duță. Tatăl micuțului a ajutat și el la ghidarea echipei de salvare. Copilașul a fost transportat pe drumul anevoios către spitalul Sf. Pantelimon din Focșani. Avea o tuse severă, iar starea lui putea să se înrăutățească din cauza frigului. După drumul dificil către medici, mama le-a spus salvatorilor: „Mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns până aici!”.

Localnicii s-au ajutat singuri

Oamenii care n-au așteptat să le vină în ajutor autoritățile, ci au reacționat pentru salvarea semenilor, sunt adevărații eroi ai infernului alb care s-a abătut, ieri, asupra județelor Brăila, Buzău, Ialomița și Vrancea. Unul dintre ei, primarul comunei Dudești- Brăila, Marian Bocănel, ne-a povestit cum a salvat o femeie gravidă. „A venit Salvarea până în satul Ciocile, din comuna Roșiori, dar s-a înțepenit în zăpadă. Primarul de acolo a luat utilajul de deszăpezire și i-a făcut drum până la Dudești de unde am preluat-o eu cu alt utilaj de deszăpezire. N-aveam cum să ajungem până la Bărăganul, acolo unde aștepta altă ambulanță”, ne-a spus Bocănel. Edilul din Dudești ne-a spus că s-a urcat în mașină și a mers în urma utilajului de deszăpezire, împreună cu ambulanța, până în satul Tătaru, la dispensar. În așteptarea unei autospeciale cu șenile, care n-a mai ajuns până aseară, asistentul medical Florin Adrian a luat gravida acasă unde „e mai bine pentru ea”.

După viscol, vineun ger năprasnic

● Zece județe din estul și sud-estul țării sunt sub cod galben de ninsori și vânt până astăzi, la ora 6.00.

● Autostrada A2 pe tronsonul București - Fetești și 20 de drumuri din 11 județe erau închise aseară din cauza ninsorii și a viscolului.

● În județele Buzău, Brăila și Vrancea a fost oprită ieri circulația pe toate drumurile naționale.

● CFR Călători a anunțat că 15 trenuri nu vor circula astăzi și exista posibilitatea ca acest număr să crească.

● 38 de persoane au fost salvate din situații de risc.

● Trei trenuri cu aproximativ 500 de călători au rămas blocate în câmp în Brăila

● Toate porturile din județul Constanța au fost închise traficului maritim, respectiv fluvial.

● Aproape 60 de mașini avariate de copacii doborâți de vânt, în București.

● Din cauza viscolului, erau probleme în 66 de comune și orașe din 19 județe.

● În țară, mai erau 52 de localități cu probleme în alimentarea cu energie electrică.

● În zilele următoare urmează un ger năprasnic de până la minus 22 de grade Celsius.

Drama femeilor care au murit în drum spre spital

Ziua de ieri a fost îndoliată de moartea a două tinere. Sub supravegherea medicilor dintr-o ambulanţă, o gravidă (37 de ani) în luna a opta a făcut stop cardiac. Tânăra era din comuna Ostrov (Tulcea). Medicii spun că ea a suferit un stop cardio-respirator în mașina ambulanței care se deplasa spre Spitalul Județean Constanța. Gravida a fost preluată încă de dimineaţă de medici, însă maşina a rămas blocată între Topolog şi Ciucurova mai mult de trei ore. Pe drumul spre Constanţa, în apropierea localităţii Cogealac, ea a decedat. Cealaltă femeie care a murit ieri, în ambulanță, avea 25 de ani. Ea era din comuna Deleni (Vaslui). În cazul acesteia s-a apelat la 112, în jurul orei 16.00. Nu era cunoscută cu afecţiuni medicale, iar soţul a declarat că a muncit în gospodărie în timpul zilei, iar la un moment dat, când a intrat în casă, a început să acuze dureri în piept și a căzut inconștientă.