România pusă la colț din cauza poluării. Comisia Europeană pregătește măsuri

România pusă la colț din cauza poluării. Comisia Europeană pregătește măsuri

Comisia Europeană solicită imperativ, României să adopte programe naționale de control al poluării atmosferice și să le comunice la Bruxelles, conform Directivei 2284/2016 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici. Termenul impus este de două luni. În caz contrar, Comisia va lua măsuri împotriva țării noastre. Solicitarea mai vizează Grecia și Malta, alte două țări care nu s-au conformat directivei.

Comisia Europeană a emis o scrisoare de punere în întârziere, acordând celor trei țări un răgaz de două luni pentru a-și adopta și comunica planurile. Directiva privind reducerea emisiilor pentru anumiți poluanți urmărește atingerea unor niveluri de calitate a aerului care să nu genereze riscuri pentru sănătatea umană și pentru mediu. Conform acesteia, statele membre ar fi trebuit să transmită Comisiei primele programe naționale de control al poluării atmosferice până la 1 aprilie 2019. România, Malta șI Grecia nu și-au îndeplinit aceste obligații, în ciuda avertismentelor anterioare.

În situația în care nici aceste ultime termene nu vor fi respectate, Comisia poate decide să trimită autorităților române, elene și malteze un aviz motivat. Mai mult, cele trei țări riscă să fie acționate în justiție pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile care le revin în temeiul legislației europene.

Directivele europene vizează diverse sectoare și domenii de politică și urmăresc să asigure aplicarea unitară, corespunzătoare, a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Scrisoarea Comisiei Europene vine în contextul scandalului pe tema poluării municipiului București dintre primarul Capitalei, Gabriela Firea și ministrul Mediului, Costel Alexe. În urmă cu câteva săptămâni, cei doi au avut o polemică cu privire la poluarea din Capitală, cel dintâi reproșând că Primăria nu a luat măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului. În replică, Gabriela Firea i-a transmis să se mute din București dacă nu-i place aerul.

Pe lângă București, probleme cu poluarea sunt și în Brașov sau Iași, astfel că ministrul Alexe i-a convocat pe reprezentanții acestor orașe, ca să identifice măsuri pentru rezolvarea situației. Cele trei administrații se află sub monitorizarea Comisiei Europene sau chiar în aşteptarea unui verdict de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

articol sustinut