Evenimentul Zilei > Justitie > România nu intră în Schengen, deși a adoptat Legile Justiției, considerate o condiție sine qua non de ministrul Justiției Cătălin Predoiu
România nu intră în Schengen, deși a adoptat Legile Justiției, considerate o condiție sine qua non de ministrul Justiției Cătălin Predoiu

România nu intră în Schengen, deși a adoptat Legile Justiției, considerate o condiție sine qua non de ministrul Justiției Cătălin Predoiu

România a ratat, joi, aderarea la Schengen, asta după ce ministrul Justiției Cătălin Predoiu a insistat că noile Legi ale Justiției sunt un factor ce va ajuta țara să fie acceptată în spațiul de liberă circulație.

Într-un articol publicat pe site-ul luju.ro, se cere reacția ministrului Justiției Cătălin Predoiu, care, în urmă cu două luni făcea presiuni publice pentru adoptarea rapidă a legilor Justiției, deoarece fără ele, nu vom intra în Schengen.

România a ratat intrarea în Spațiul Schengen

„În 6 octombrie 2022, Cătălin Predoiu făcea presiuni publice pentru adoptarea cât mai rapidă a noilor Legi ale Justiției, legi prin care a dorit să instituie primatul dreptului european, eliminând sancțiunea pentru magistrații care nu respectă deciziile obligatorii ale CCR, o măsură care constituie un veritabil atentat la suveranitatea națională”, se arată în articol.

Potrivit declarațiilor ministrului Predoiu, legile Justiției trebuiau adoptate în toamna anului 2022, pentru că fără ele România nu va putea intra în Spațiul Schengen.

„Așadar: unde e Schengenul, stimabile ministru Cătălin Predoiu?”.

Declarațiile ministrului Justiției Cătălin Predoiu

„De ce este important pentru Guvernul României să adopte acum Legile Justiției și nu după avizul Comisiei de la Veneția. Cererea pe procedura de amânare a fost motivată de așteptarea avizului Comisiei de la Veneția și, de aceea, ca reprezentant al Guvernului, sunt obligat încă o dată să explic de ce pentru Guvern este importantă adoptarea acestor trei proiecte de lege în toamna acestui an.

Pentru ca Guvernul are un obiectiv esențial, care înseamnă aderarea la spațiul Schengen și, după cum este bine cunoscut de toată lumea, acest obiectiv este pus în legătura de unele state-membre de progresele în cadrul MCV, iar în cadrul MCV, unul dintre obiective este adoptarea Legilor Justiției.

Prin urmare, Guvernul, daca dorește să își atingă aceste doua obiective, de care atârnă extrem de multe interese ale României și ale cetățenilor români și ale companiilor din România (nu cred ca e nevoie să explic ce avantaje ar aduce economiei naționale intrarea în Spațiul Schengen), trebuie să adopte legile.

Trebuie, deci, să adoptăm aceste legi, în toamna acestui an”, a spus Predoiu, potrivit luju.ro.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: