Invitat la emisiunea Sinteza zilei, jurnalistul EVZ Mirel Curea a atras atenția că, în eventualitatea confruntării cu un nou val pandemic agresiv, generat de noua tulpină COVID-19, nu mai avem scuze.
Mirel Curea: Ne așteaptă un nou val de pandemie cu noua tulpină COVID-19? Prezent în ediția de luni a emisiunii Sinteza zilei, redactorul-șef prim adjunct al EVZ Mirel Curea a îndemnat la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor de protecție.
Nou val de pandemie. Mirel Curea: ”Dacă suntem deștepți, haideți să învățăm din experiențele noastre”
”Acum un an de zile, toți, inclusiv președintele Iohannis, ne uitam așa și nu înțelegeam nimic. Însă acum nu mai avem nicio scuză. Un om deștept învață din experiențele altora. Dacă suntem deștepți, haideți măcar să învățăm din experiențele noastre. Medicii au căpătat o experiență extraordinară, au acum foarte multe date și informații. Să încercăm să nu fim tâmpiți, să luăm foarte în serios noua tulpină, respectăm toate regulile. Eu personal mi-am pierdut vreo 20 de cunoscuți, până acum, din cauza pandemiei”, a declarat jurnalistul.
Mirel Curea a opinat că, dacă s-ar respecta ritmul actual de vaccinare, de 40.000 de oameni vaccinați zilnic, ar trebui să se vadă rezultate palpabile în septembrie-octombrie. Jurnalistul consideră că ar trebui accelerat ritmul de vaccinare, mai ales că în România familia multi-generațională este un tipar des întâlnit. Campania de vaccinare ar trebui să țină cont de acest aspect.
Săptămâna trecută, în emisiunea Contrapunct EvZ TV, jurnalistul a acuzat autoritățile că nu fac suficient pentru campania de vaccinare, nu cumpără suficiente vaccinuri COVID-19, în vreme ce în alte state se iau măsuri accelarate de achiziționare de vaccin.
Este posibil un alt val de pandemie: Cât riscă România în cazul noii tulpini COVID-19?
Prezentatorul Mihai Gîdea și-a chestionat invitații cu privire la riscul unui nou val pandemic foarte agresiv în România. Deja în Marea Britanie, premierul Johnson a făcut publice mai multe date ale autorităților medicale. Acestea avertizează că noua tulpină este foarte virulentă.
Medicul Adrian Marinescu, medic infecționist al Institutului Matei Balș din București, a atras atenția că trebuie să luăm în calcul niște riscuri pe care le poate aduce noua tulpină. El recomandă sau nu redeschiderea școlilor peste 2 săptămâni, în funcție de efectele noii tulpini COVID-19. Specialistul infecționist consideră că riscurile de contaminare și de transmitere a infecției trebuie luate în calcul mai ales la cei de vârste mici. ”Mai sigură ar fi redeshiderea școlilor în cazul liceenilor”, consideră dr. Marinescu.
Medicul Beatrice Mahler a vorbit despre un alt aspect, mai puțin discutat, al campaniei de imunizare. Mahler a îndemnat să acordăm mai multă atenție populației în vârstă, care se confruntă cu dificultăți la vaccinare, cu mari emoții, de la teamă la anxietate. ”Este populația care vine cu emoții, cu comorbidități. au avut reacție de halat alb (n.r. - emoții involuntare) Sunt personane fragile cei peste 65 de ani. Am avut o doamnă cu hipertensiune, nu reușea să își controleze emoțiile. A durat 4 ore până am stabilizat-o”, a explicat dr. Mahler.