Evenimentul ZileiActualitateDoza de rapel pentru vaccinul COVID-19 poate fi amânată. Ce eficacitate mai are serul

Doza de rapel pentru vaccinul COVID-19 poate fi amânată. Ce eficacitate mai are serul

Doza de rapel pentru vaccinul COVID-19 poate fi amânată. Ce eficacitate mai are serul
Administrarea dozei de rapel pentru vaccinul COVID-19 poate fi amânată până la 42 de zile, conform precizărilor făcute de Grupul de Comunicare Strategică.

Doza de rapel pentru vaccinul COVID-19 poate fi amânată până la 42 de zile.

În aceste condiții, serul nu-și pierde eficacitatea, conform informațiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

În mod normal, rapelul pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer trebuie programat în intervalul de 21-28 de zile după administrarea primei doze. Informația apare în prospectul vacinurilor produse de Pfizer-BioNTech și Moderna. Studiile arată, conform GCS, că administrarea dozei de rapel poate fi întârziată până la 42 de zile.

„Conform precizărilor din prospect și ale OMS, efectuarea rapelului poate fi realizată în intervalul 21-28 de zile. Există posibilitatea chiar de a extinde, conform studiilor, până la 42 de zile, fără afectarea eficacității”, au arătat autoritățile.

Precizările vin în contextul reducerii cantității de doze de vaccin anti-COVID 19, livrate în România. Mulți români se tem că nu vor reuși să primească cea de-a doua doză de vaccin în termenul de 21-28 de zile.

Fiecare persoană este programată automat la rapel

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea precizează că fiecare persoană este anunțată când este programată la rapel. Astfel, nu se pune problema de amânare a rapelului la nici o persoană.

Medicul Adrian Marinescu a declarat, pentru Antena 3, că rapelul la vaccinul anti-COVID poate fi administrat la cel mult 90 de zile de la prima doză. Această întârziere nu afectează eficacitatea serului. Însă, a precizat medicul, întârzierile ar trebui să fie cazuri excepționale.

„În condițiile în care sunt niște situații cu totul speciale, care împiedică efectuarea rapelului exact la 21 de zile, se poate amână. Există date care spun că putem să amânăm până la șase săptămâni, chiar 90 de zile, dar sunt situații speciale și rare. Se păstrează în principiu eficacitatea dar sunt situații izolate, și doar atunci când există o explicație. Altfel e bine să facem rapelul la 21 de zile (n.r. Pfizer), sau 28 dacă vorbim de Moderna”, a precizat medicul Adrian Marinescu.

OMS: Doza de rapel pentru vaccinul COVID-19 poate fi amânată

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a anunțat că a modificat intervalul recomandat între administrarea primei și a doua doze de vaccin cu tehnologia ARN. În acest caz, rapelul poate fi întârziat până la 6 săptămâni.

„A doua doză ar trebui administrată cât mai aproape posibil de perioada recomandată”, a recomandat CDC.

Centrul a precizat că, în cazul în care nu este posibil, a doua doză poate fi amânat până la 6 săptămâni. Și experții Organizației Mondiale a Sănătății au anunțat că administrarea rapelului poate fi amânată până la 6 săptămâni.


Accesează: